Fractional laser

Το fractional laser αποτελεί μία επαναστατική τεχνική που έχει τη δυνατότητα να αντιστρέψει τα σημάδια της γήρανσης και να επαναφέρει τη σφριγηλότητα και τη λάμψη του δέρματος. Πρόκειται για μία μη επεμβατική, αναίμακτη και κυρίως ασφαλή μέθοδο. Πάνω από 800.000 θεραπείες με fractional laser έχουν πραγματοποιηθεί σε παγκόσμιο επίπεδο τόσο από ανθρώπους που θέλουν να καταπολεμήσουν τα σημάδια της φθοράς που επιφέρει ο χρόνος όσο και από αυτούς που θέλουν να απαλλαγούν από τις αντιαισθητικές ουλές της ακμής και τις δυσχρωμίες που επιφέρει η υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

Τι είναι το fractional laser;

To fractional laser CO2 είναι ένα καινοτόμο υπερσύγχρονο εργαλείο στο οποίο οι ακτίνες laser χωρίζονται σε εκατοντάδες μικροδέσμες που σαρώνουν επιλεκτικά την επιφάνεια του δέρματος. Η διαφορά του Fractional laser σε σχέση με τα προηγούμενα είναι ότι μας δίνει τη δυνατότητα να παρέμβουμε σε συγκεκριμένο σημείο της επιδερμίδας και όχι σε όλη την επιφάνεια (που ενδεχομένως δεν το έχει ανάγκη). Οι δέσμες αυτές διεισδύουν σε βάθος απομακρύνοντας τα “κουρασμένα” κύτταρα του δέρματος. Με αυτόν τον τρόπο ενεργοποιούνται οι ινοβλάστες οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή ελαστίνης και κολλαγόνου με αποτέλεσμα το δέρμα μας να αποκτά νεανική εμφάνιση. Οι ουλές, οι πανάδες, οι σκουρόχρωμες κηλίδες και οι φακίδες εξαλείφονται αφήνοντας την επιδερμίδα λεία και λαμπερή.

Σε ποιες περιοχές μπορεί να εφαρμοστεί το fractional laser;

Το fractional laser μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος υπάρχουν δυσχρωμίες, ραγάδες ή ουλές. Τα συνήθη σημεία που χρησιμοποιείται είναι :

 • η περιοχή του προσώπου
 • η περιοχή γύρω από τα μάτια
 • η περιοχή του λαιμού και του ντεκολτέ
 • η ραχιαία επιφάνεια των χεριών

Ποια είναι τα αποτελέσματα από την εφαρμογή του fractional laser;

Τα αποτελέσματα από τη θεραπεία με fractional laser είναι θεαματικά γιατί ουσιαστικά αποκαθίσταται το σύνολο της επιδερμίδας. Βελτιώνονται οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες, εξομαλύνονται οι διεσταλμένοι πόροι, οι ουλές της ακμής, οι αλλοιώσεις στον τόνο και την υφή, μειώνονται οι κηλίδες και οι πανάδες.

Πως πραγματοποιείται η θεραπεία με fractional laser;

Πριν την εφαρμογή καθαρίζεται σχολαστικά η υπό θεραπεία περιοχή, εφαρμόζεται αναισθητική κρέμα για να ελαχιστοποιηθεί η αίσθηση πόνου και δίνονται στον ασθενή ειδικά γυαλιά προκειμένου να προστατευθούν τα μάτια του από την ακτινοβολία. Στη συνέχεια ο γιατρός πραγματοποιεί σάρωση στην επιφάνεια του δέρματος. Το fractional laser δρα κατευθείαν στο χόριο (το μεσαίο στρώμα της επιδερμίδας) όπου μέσω της θερμότητας αποβάλλεται ο γηρασμένος κυτταρικός ιστός και ενεργοποιείται η παραγωγή ελαστίνης και κολλαγόνου.

Fractional laser : πόσο διαρκεί η θεραπεία;

Η συνολική διάρκεια της κάθε συνεδρίας είναι περίπου 2 ώρες, λόγω της προετοιμασίας και του χρόνου αναμονής δράσης της αναισθητικής κρέμας. Η διάρκεια της εφαρμογής του fractional laser κυμαίνεται μεταξύ 15 και 45 λεπτών ανάλογα με το μέγεθος της βλάβης.

Πόσες συνεδρίες με fractional laser απαιτούνται;

Συνήθως χρειάζονται πέντε συνεδρίες για να ολοκληρωθεί η θεραπεία. Αυτό όμως δεν είναι απόλυτο. Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από το μέγεθος του προβλήματος. Ο πλαστικός χειρουργός θα αξιολογήσει τις ανάγκες σας και θα κρίνει τον ακριβή αριθμό και κατά πόσο χρειάζεται να συνδυαστούν και άλλες θεραπείες όπως αυτόλογη μεσοθεραπεία με αυξητικούς παράγοντες ή θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη.

Fractional laser : είναι επώδυνη η εφαρμογή;

Η εφαρμογή του fractional laser δεν είναι καθόλου επώδυνη. Ωστόσο είναι δυνατό να αισθανθείτε κάποια μικρή ενόχληση παρά την εφαρμογή αναισθητικής κρέμας. Μετά το πέρας της εφαρμογής θα έχετε ένα αίσθημα καύσου το οποίο θα υποχωρήσει με την αντιβιοτική κρέμα και τα κρύα επιθέματα που θα εφαρμόζετε για τις επόμενες 2 ημέρες.

Πιθανές ανεπιθύμητες παρενέργειες μετά τη θεραπεία με fractional laser;

Υπάρχει ένα μικρό ενδεχόμενο μετά την εφαρμογή ο υποψήφιος να παρατηρήσει:

 • Επανεμφάνιση προϋπάρχοντος έρπητα
 • Καθυστέρηση της επουλωτικής διαδικασίας
 • Δημιουργία λοίμωξης
 • Ξεφλούδισμα
 • Υποτροπή ακμής

Μετά την εφαρμογή του fractional laser θα εμφανίσω ερυθρότητα;

Είναι φυσικό το δέρμα σας να εμφανίσει ερυθρότητα μετά την εφαρμογή του fractional laser. Η ερυθρότητα σε συνδυασμό με ελαφρύ οίδημα (πρήξιμο) μέσα σε 2 ημέρες το πολύ θα υποχωρήσει. Ο γιατρός θα σας συστήσει ειδική αναπλαστική κρέμα την οποία θα αρχίσετε να εφαρμόζετε αμέσως μετά την εφαρμογή.

Πόσο καιρό μετά την εφαρμογή του fractional laser γίνονται ορατά τα αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα του fractional laser γίνονται άμεσα ορατά. Από την πρώτη κιόλας συνεδρία το δέρμα γίνεται πιο λείο, οι λεπτές γραμμές απαλύνονται και οι ουλές ξεθωριάζουν. Η ακριβής διάρκεια εξαρτάται από τη δική σας συμπεριφορά, για παράδειγμα εάν εκτίθεστε στην ηλιακή ακτινοβολία χωρίς αντηλιακή προστασία τότε είναι πολύ πιθανό να επανεμφανιστούν δυσχρωμίες ή πανάδες. Το ίδιο ισχύει και για τις ρυτίδες, η διαδικασία της γήρανσης δεν σταματά. Θα ήταν ωφέλιμο να εντάξετε στο ετήσιο πρόγραμμά σας κάποιες επαναληπτικές συνεδρίες που θα βοηθήσουν να διατηρηθεί το αποτέλεσμα της θεραπείας.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του fractional laser;

Στα πλεονεκτήματά του συγκαταλέγονται ότι:

 • έχει άριστα αποτελέσματα
 • έχει μηδενικό χρόνο αποθεραπείας
 • είναι πιστοποιημένο από το FDA και την ΕΕ
 • ενδείκνυται για όλους τους τύπους της επιδερμίδας

Ποιοι δεν επιτρέπεται να προχωρήσουν σε θεραπεία με fractional laser;

Η θεραπεία με fractional laser δεν ενδείκνυται για όσους ταλαιπωρούνται από δερματικές παθήσεις όπως πχ η ψωρίαση, καθώς και από όσους πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα. Πάντα κατά την πρώτη επίσκεψη ο γιατρός καταγράφει ενδελεχώς το ιστορικό σας και σας προτείνει την κατάλληλη θεραπεία.

Ποια είναι η καλύτερη περίοδος να ξεκινήσει κάποιος θεραπεία με fractional laser;

Η καλύτερη περίοδος για να ξεκινήσει κάποιος το Fractional laser είναι κατά τους χειμερινούς μήνες. Γενικότερα το καλοκαίρι δεν θα πρέπει να εφαρμόζεται καθόλου η συγκεκριμένη θεραπεία γιατί το δέρμα τις πρώτες ημέρες μετά τη εφαρμογή δε πρέπει να εκτίθεται στην ηλιακή ακτινοβολία.