Αποκατάσταση μαστού μετά από μαστεκτομή

αποκατάσταση-στήθους

Η αποκατάσταση μετά από μαστεκτομή είναι επιτακτική ανάγκη. Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία μία στις οχτώ γυναίκες θα διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού. Στις μέρες μας η συγκεκριμένη μορφή καρκίνου δεν είναι πια απειλητική για τη ζωή. Οι γυναίκες όμως μετά τη μαστεκτομή αισθάνονται ακρωτηριασμένες κυριολεκτικά και μεταφορικά. Το στήθος είναι το κατεξοχήν σύμβολο της γυναικείας εμφάνισης τόσο μητρικό όσο και ερωτικό.

Αποκατάσταση μετά από μαστεκτομή: Γιατί είναι απαραίτητη;

Η γυναίκα μετά από την αφαίρεση του στήθους αισθάνεται μισή, μη επιθυμητή και σχεδόν “ανάπηρη”. Η αποκατάσταση μετά από μαστεκτομή είναι απαραίτητη γιατί μέσω αυτής η γυναίκα αφήνει γρηγορότερα πίσω της την περιπέτεια που πέρασε από τη διάγνωση της νόσου. Αισθάνεται άνετα, μπορεί να φορέσει ότι ρούχο ή μαγιό θέλει, είναι σε θέση να γυμναστεί και να επιτελέσει κάθε είδους δραστηριότητα χωρίς να ανησυχεί μήπως μετακινηθεί η πρόθεση, όπως γινόταν στο παρελθόν με τις εξωτερικές προθέσεις που χρησιμοποιούνταν.

Αποκατάσταση  μετά από μαστεκτομή: Με ποιους τρόπους γίνεται;

 Η αποκατάσταση μετά από μαστεκτομή μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:

  • αποκατάσταση με σιλικονούχα ενθέματα
  • αποκατάσταση με αυτόλογους ιστούς
  • αποκατάσταση με αυτομεταμόσχευση λίπους

Αποκατάσταση μετά από μαστεκτομή : Ανάλυση μεθόδων

Αποκατάσταση με σιλικονούχα ενθέματα

Αυτή η μέθοδος ολοκληρώνεται σε μία ή δύο φάσεις. Εάν χρησιμοποιηθεί εξ αρχής ένθεμα σιλικόνης τοποθετείται ακριβώς κάτω από το μείζονα θωρακικό μυ. Η επέμβαση παρουσιάζει ομοιότητες με την αυξητική στήθους.

Εάν χρησιμοποιηθεί διατατήρας από σιλικόνη η αποκατάσταση ολοκληρώνεται σε δύο φάσεις. Κατά την πρώτη  φάση γίνεται η τοποθέτηση του διατατήρα και εγχέεται σε αυτό φυσιολογικός ορός ανά 2 εβδομάδες ώσπου  το στήθος να αποκτήσει το μέγεθος που επιθυμούμε. Στη δεύτερη φάση ο διατατήρας αφαιρείται και τοποθετείται στη θέση του ένθεμα σιλικόνης.

Αποκατάσταση με αυτόλογους ιστούς

Κατά τη μέθοδο αυτή αφαιρούνται κρημνοί από την περιοχή της κοιλιάς ή μύες από την περιοχή της ράχης προκειμένου να τοποθετηθούν στη θέση του μαστού που έχει αφαιρεθεί. Για να αφαιρεθούν οι κρημνοί από την κοιλιά προηγείται επέμβαση κοιλιοπλαστικής. Έτσι μαζί με την αποκατάσταση του μαστού γίνεται αποκατάσταση και στην κοιλιά, ωφελώντας διπλά τη συνολική εμφάνιση της ασθενούς.

Αποκατάσταση με αυτομεταμόσχευση λίπους

Το τελευταίο διάστημα η αποκατάσταση μετά από μαστεκτομή με τη χρήση λίπους από την ίδια την ασθενή ολοένα κερδίζει έδαφος. Αρχικά διενεργείται λιποαναρρόφηση σε περιοχές όπου υπάρχει πλεονάζον λίπος όπως η κοιλιά, ή οι γλουτοί, έπειτα το λίπος υπόκειται σε ειδική επεξεργασία φυγοκέντρισης προκειμένου να απομονωθούν οι ουσίες που δεν έχουν κάποια χρησιμότητα και στη συνέχεια εγχέεται,μέσω ειδικών εργαλείων,στην περιοχή του αφαιρεθέντος μαστού.

Αποκατάσταση μετά από μαστεκτομή : Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα των μεθόδων                               

Πλεονεκτήματα

Το κύριο πλεονέκτημα όσον αφορά την αποκατάσταση μετά από μαστεκτομή με τη χρήση ενθεμάτων σιλικόνης είναι ότι δεν απαιτείται να μεταφερθεί λίπος ή ιστοί από άλλο μέρος του σώματος. Άρα δεν χρειάζεται να υποβληθεί η ασθενής σε άλλο χειρουργείο ούτε θα υπάρξουν ουλές σε άλλα μέρη του σώματος.

Κυριότερο πλεονέκτημα στην αποκατάσταση μετά από μαστεκτομή με τη χρήση ιστών ή λίπους είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να προκληθεί αλλεργική αντίδραση εφόσον τα μοσχεύματα ανήκουν στην ίδια την ασθενή.

Μειονεκτήματα

Όσον αφορά  την αποκατάσταση με τη χρήση ενθεμάτων ως μειονέκτημα θα μπορούσε να αναφερθεί η περίπτωση να σχηματιστεί κάψα γύρω από το ένθεμα. Η εμφάνιση κάψας είναι η αντίδραση του οργανισμού όταν δεν αποδέχεται το ένθεμα και το αντιλαμβάνεται ως ξένο σώμα. Ωστόσο αυτή η περίπτωση είναι εξαιρετικά σπάνια, με ποσοστό εμφάνισης κάτω του 1%. Γι αυτό το λόγο η αποκατάσταση με ενθέματα είναι πρώτη στις προτιμήσεις των γυναικών.

Τα μειονέκτηματα της αποκατάστασης με τη χρήση αυτόλογων μοσχευμάτων είναι  τα εξής :

  • H αφαίρεση κρημνών ή λίπους τόσο από την περιοχή της κοιλιάς ή από την περιοχή των γλουτών προϋποθέτει την ύπαρξη παραπάνω κιλών, άρα δεν ενδείκνυται για αδύνατες γυναίκες.
  • Η ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε πολλαπλές επεμβάσεις.
  • Το διάστημα αποθεραπείας θα είναι μεγαλύτερο.

Αποκατάσταση μετά από μαστεκτομή : Η περιοχή της θηλής και της θηλαίας άλω

Για να είναι ολοκληρωμένη η αποκατάσταση πέρα από την ανάπλαση του όγκου του μαστού θα πρέπει να γίνει ανάπλαση της περιοχής της θηλής και της θηλαίας άλω. Αυτό συνήθως γίνεται 3 με 5 μήνες μετά την επέμβαση αποκατάστασης του μαστού αφού σταθεροποιηθεί η θέση του και οριστικοποιηθεί το σχήμα του.

Η αποκατάσταση της θηλής μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους :

  • τοποθέτηση μικρού κρημνού
  • τοποθέτηση μοσχεύματος από την υπάρχουσα θηλή

Η θηλαία άλως σχηματίζεται είτε με μόσχευμα από τη μηροβουβωνική χώρα, όπου το δέρμα είναι σκουρόχρωμο είτε με τη μέθοδο της δερμοστιξίας ( ιατρικό τατουάζ). Η δεύτερη μέθοδος είναι αυτή που προτιμάται περισσότερο γιατί δεν απαιτεί αποθεραπεία και το αποτέλεσμα είναι πιο αξιόπιστο.

Αποκατάσταση μετά από μαστεκτομή : Πότε πρέπει να γίνεται;

Το ιδανικό θα ήταν η επέμβαση για να επιτευχθεί η αποκατάσταση μετά από μαστεκτομή  να γίνει στο ίδιο χειρουργείο. Με αυτόν τον τρόπο δεν υποβάλλεται η ασθενής σε άλλο χειρουργείο ούτε είναι τόσο έντονες οι συνέπειες της αφαίρεσης στην ψυχολογία της. Ωστόσο πολλές γυναίκες προχωρούν στη συγκεκριμένη επέμβαση μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα που κυμαίνεται από οκτώ μήνες έως και τρία χρόνια μετά την αφαίρεση. Αυτό συμβαίνει είτε γιατί δεν είχαν επαρκή πληροφόρηση είτε γιατί έπρεπε να υποβληθούν σε θεραπεία με ακτινοβολίες.

Αποκατάσταση  μετά από μαστεκτομή : Πόσο ασφαλής είναι η επέμβαση;

Η αποκατάσταση μετά από μαστεκτομή είναι μία επέμβαση που χαρακτηρίζεται από μέγιστη ασφάλεια. Αξίζει να σημειωθεί πως εφαρμόζεται εδώ και σαράντα χρόνια με εξαιρετική επιτυχία και μηδαμινό κίνδυνο εμφάνισης παρενεργειών. Κομβικής σημασίας βέβαια είναι η επιλογή αξιόπιστου πλαστικού χειρουργού ο οποίος  να συνεργάζεται με άρτια εξοπλισμένη κλινική και να έχει πολλές επιτυχημένες επεμβάσεις στο ενεργητικό του.