Αυξητική στήθους

αυξητική Στηθους

Η αυξητική στήθους είναι η επέμβαση που γίνεται προκειμένου να αυξηθεί το μέγεθος του στήθους. Άρχισε να εφαρμόζεται στη δεκαετία του 1960, έγινε εξαιρετικά δημοφιλής κατά τη δεκαετία του 1980 και στις μέρες μας αποτελεί μία από τις πιο διαδεδομένες πλαστικές επεμβάσεις. Στην Ελλάδα πραγματοποιούνται 10.000 επεμβάσεις ανά έτος ενώ στην Αμερική 350.000 και διεθνώς έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 10.000.000.

ΠΡΙΝ & ΜΕΤΑ

Αυξητική στήθους και ψυχολογία

Ένα συμμετρικό και στητό στήθος θεωρείται σημαντικό κομμάτι της γυναικείας εμφάνισης. Οι γυναίκες που το στήθος τους δεν έχει το επιθυμητό σχήμα ή μέγεθος αισθάνονται μειονεκτικά και διακατέχονται από αρνητικές σκέψεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην προσωπική και κοινωνική τους ζωή. Η αυξητική στήθους δρα ευεργετικά στην ψυχολογία τους και τονώνει την αυτοπεποίθησή τους.

Σε ποιες γυναίκες απευθύνεται η αυξητική στήθους;

Η αυξητική στήθους απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες που έχουν συμπληρώσει το δέκατο όγδοο έτος της ηλικίας τους και αισθάνονται άβολα με την εικόνα που παρουσιάζει το στήθος τους. Μπορεί το στήθος τους να μην αναπτύχθηκε αρκετά κατά την εφηβεία και να φαίνεται δυσανάλογο σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα (υποπλασία) ή να υπάρχει εμφανής διαφορά μεταξύ των μαστών (δυσπλασία). Μπορεί να έχει προηγηθεί ογκεκτομή ή να έχει αλλάξει το σχήμα του λόγω θηλασμού ή μπορεί πολύ απλά για τους δικούς της λόγους να επιθυμεί ένα μεγαλύτερο στήθος για να τονώσει την αυτοεκτίμησή της.

Αυξητική στήθους : Ανατομία της περιοχής

Το γυναικείο στήθος αποτελείται από τη θηλή, από τα λοβίδια όπου παράγεται το γάλα, τους γαλακτοφόρους πόρους, τη θηλή όπου καταλήγουν οι γαλακτοφόροι πόροι, τη θηλαία άλω, τον μαστικό αδένα, το περιμαστικό λίπος, τα αιμοφόρα αγγεία, το δέρμα του μαστού και την υπομάστιο πτυχή. Το στήθος εφάπτεται στους θωρακικούς μύες, τον μείζονα θωρακικό που είναι ο μεγαλύτερος μυς του θώρακα και τον ελάσσονα που είναι ο μικρότερος.

Ποιες τεχνικές χρησιμοποιούνται στην αυξητική στήθους:

Η τεχνική που επιλέγεται εξαρτάται από τις ιδιαιτερότητες που εμφανίζει το σώμα κάθε γυναίκας. Υπάρχουν διάφορες τεχνικές όπως η dual plane,η subglandular, η subfacial, η no touch κτλ, στις οποίες απλά διαφέρει ο τρόπος που τοποθετείται το ένθεμα. Μεγάλη σημασία επίσης έχει ο τύπος του ενθέματος αν θα είναι στρογγυλό ή δακρυόσχημο όπως επίσης και το μέγεθος που επιθυμεί η ενδιαφερόμενη.

Αυξητική στήθους : κύριες τεχνικές

  • Τοποθέτηση του μέρους του ενθέματος κάτω από το μείζονα θωρακικό μυ και του υπολοίπου κάτω από τον αδένα. (Χαρίζει φυσικό αποτέλεσμα, είναι από τις νεότερες τεχνικές που χρησιμοποιούνται. Dual plane)

  • Τοποθέτηση του ενθέματος κάτω από τον αδένα. (Εάν προτιμηθεί αυτή η τεχνική υπάρχει περίπτωση το αποτέλεσμα να μην είναι τόσο φυσικό γιατί θα ξεχωρίζει έντονα το άνω άκρο του ενθέματος. Subglandular)

  • Τοποθέτηση του ενθέματος κάτω από τον λεπτό υμένα που καλύπτει το μείζονα θωρακικό μυ.(Είναι η τεχνική που προτιμάται κυρίως γιατί το αποτέλεσμα είναι φυσικότατο τόσο κατά την αφή όσο και οπτικά. Subfacial)

  • Χωρίς ένθεμα, με μεταμόσχευση λίπους.

Αυξητική στήθους με μεταμόσχευση λίπους

Πρόκειται για μία νέα τεχνική, η οποία εφαρμόζεται στην περίπτωση που η υποψήφια δεν είναι πολύ αδύνατη ή λιποβαρής. Το λίπος προέρχεται από την ίδια την ενδιαφερόμενη και συνεπάγεται πως πρέπει να προηγηθεί λιποαναρρόφηση σε προβληματικές περιοχές όπως η κοιλιά ή οι γλουτοί και έπειτα το λίπος να μεταμοσχευθεί στην περιοχή του στήθους. Λόγω του ότι το 50% περίπου του λίπους θα απορροφηθεί τρεις μήνες μετά την εφαρμογή θα πρέπει πρώτον η ποσότητα που θα μεταμοσχευθεί να είναι αρκετά μεγάλη και δεύτερον η αλλαγή που επιθυμεί η ενδιαφερόμενη να είναι μικρής κλίμακας.

Η συγκεκριμένη τεχνική δεν ενδείκνυται για εντυπωσιακές αλλαγές στο μέγεθος του στήθους αλλά έχει το πλεονέκτημα ότι δεν χρησιμοποιεί ενθέματα.

Αυξητική στήθους : επιλογή ενθέματος

Σημαντικότατο ρόλο στην αυξητική στήθους διαδραματίζει η επιλογή ενθέματος. Ειδικά μετά την υπόθεση των ενθεμάτων βιομηχανικής ακαθάριστης σιλικόνης η επιλογή εξειδικευμένου γιατρού, άξιου εμπιστοσύνης είναι πιο επιτακτική από ποτέ. Οι έλεγχοι πλέον έχουν εντατικοποιηθεί, είναι πολύ αυστηρότεροι και τα ενθέματα που χρησιμοποιούνται είναι πιστοποιημένα τόσο από το FDA της Αμερικής όσο και από την ΕΕ και τον ΕΟΦ. Τα ενθέματα είναι δύο ειδών :

  • στρογγυλά

  • ανατομικά (δακρυόσχημα)

Αυτά που προτιμώνται είναι τα ανατομικά γιατί προσδίδουν φυσικότητα στο στήθος.

Αυξητική στήθους : Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την επέμβαση

Πριν την αυξητική στήθους γίνεται ένας προεγχειρητικός έλεγχος που περιλαμβάνει εξετάσεις αίματος, ακτινογραφίες και ηλεκτροκαρδιογράφημα. Στην περίπτωση που η ενδιαφερόμενη είναι πάνω από 35 ετών χρειάζεται και μαστογραφία.

Η επέμβαση διενεργείται πάντα υπό γενική αναισθησία και η διάρκειά της είναι περίπου 1.5 με 2 ώρες. H τομή σχεδόν πάντα γίνεται στην υπομάστιο πτυχή κυρίως γιατί επουλώνεται γρήγορα και δεν είναι ορατή μετά την επέμβαση αφού καλύπτεται από το στήθος. Η τομή είναι δυνατό να γίνει στην πτυχή της μασχάλης, αλλά δεν επιλέγεται συχνά πρώτον γιατί ο πλαστικός χειρουργός δεν έχει καλή ορατότητα και πρέπει να γίνει χρήση ενδοσκοπίου και δεύτερον γιατί η ουλή γίνεται εύκολα ορατή. Με τις νέες αυτές μεθόδους ο μαστικός αδένας δεν τραυματίζεται και η ικανότητα θηλασμού δεν επηρεάζεται καθόλου. Αντίθετα με την τεχνική όπου η τομή γινόταν στη θηλαία άλω και επηρέαζε σημαντικά τόσο την αίσθηση της θηλής όσο και στην ικανότητα θηλασμού.

Η ασθενής εξέρχεται της κλινικής ύστερα από λίγες ώρες ή την επόμενη ημέρα. Μετά από λίγες ημέρες είναι σε θέση να επιτελεί όλες τις καθημερινές της δραστηριότητες με την απαιτούμενη προσοχή. Η έντονη άσκηση είναι καλό να αποφεύγεται τουλάχιστον για ένα μήνα.

Συχνές ερωτήσεις σχετικά με την αυξητική στήθους

Αυξητική στήθους : τι παρενέργειες μπορεί να υπάρξουν;

Οι παρενέργειες είναι εξαιρετικά σπάνιες. Υπάρχουν όμως μετεγχειρητικά φαινόμενα τα οποία προκαλούν δυσφορία όπως ο πόνος και το οίδημα. Σε ποσοστό 1% έχει αναφερθεί η εμφάνιση αιματώματος ή φλεγμονής και σε ποσοστό 5% η δημιουργία κάψας.

Γιατί δημιουργείται η κάψα;

Η κάψα προκύπτει ως αντίδραση του οργανισμού, ο οποίος καταλαβαίνει το εμφύτευμα σαν ξένο σώμα. Σχηματίζεται ένας ιστός γύρω από το ένθεμα που το σφίγγει και μπορεί να προκαλέσει ανάλογα την περίπτωση από ελαφρύ πόνο έως παραμόρφωση και δυσκαμψία. Στην ακραία αυτή περίπτωση ενδέχεται να χρειαστεί αφαίρεση και αντικατάσταση.

Σχετίζεται η αυξητική στήθους με τον καρκίνο του μαστού;

Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Ποτέ καμία μελέτη δεν έχει υποστηρίξει κάτι τέτοιο. Είναι μια κακόβουλη φήμη σχετικά με την αυξητική στήθους.

Θα χρειαστεί να επαναληφθεί η αυξητική στήθους;

Η επέμβαση μπορεί να επαναληφθεί για λόγους όπως η αλλαγή μεγέθους, η αλλαγή τύπου εμφυτεύματος ή λόγω σχηματισμού κάψας.