Θεραπεία δερματικών βλαβών

therapeies-dermatikwn-vlavwn

Η θεραπεία των δερματικών βλαβών γίνεται για αισθητικούς ή λειτουργικούς λόγους. Ως δερματικές βλάβες ορίζονται όλα τα σημάδια ή εξογκώματα που παρατηρούνται στην επιφάνεια ή στο εσωτερικό  του δέρματος. Οι βλάβες αυτές χαρακτηρίζονται ως καλοήθεις ή κακοήθεις ανάλογα με τη μορφή που έχουν και με το αν απειλούν ή όχι την υγεία μας.

Θεραπεία δερματικών βλαβών : Καλοήθεις βλάβες

Οι καλοήθεις βλάβες δεν είναι απειλητικές για τη ζωή ωστόσο προχωρούμε στην αφαίρεσή τους για λόγους  κυρίως αισθητικής φύσεως. Οι κυριότερες καλοήθεις βλάβες είναι οι εξής :

  • σπίλοι
  • θηλώματα
  • λιπώματα
  • οζίδια

Θεραπεία δερματικών βλαβών : Αναλυτικά οι κυριότερες καλοήθεις βλάβες

Σπίλοι

Οι σπίλοι (ελιές) είναι μελαγχρωματικές βλάβες οι οποίες εντοπίζονται σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος. Το χρώμα τους έχει διάφορες παραλλαγές από κόκκινο μέχρι μαύρο καθώς και το μέγεθός τους επίσης. Οι σπίλοι μπορεί να υπάρχουν από τη γέννηση  (συγγενείς) ή να εμφανιστούν κατά τη διάρκεια της ζωής του ατόμου (επίκτητοι). Οι άνθρωποι που έχουν πολλαπλούς σπίλους ή έχουν οικογενειακό ιστορικό με μελάνωμα θα πρέπει να εξετάζονται τακτικά για πιθανή μετεξέλιξή τους και εάν διαπιστώσουν οποιαδήποτε αλλαγή στο χρώμα, το μέγεθος ή την υφή τους να προβούν σε αφαίρεση.

Τα κυριότερα ανησυχητικά σημάδια είναι τα εξής :

  • ασυμμετρία
  • ανώμαλα όρια
  • ξαφνική αλλαγή μεγέθους
  • εμφάνιση εξογκώματος
  • αλλαγή χρώματος

H θεραπεία δερματικών βλαβών όπως οι σπίλοι γίνεται μέσω αφαίρεσης  μόνο όταν υπάρχει υπόνοια εμφάνισης μελανώματος. Σε καμία των περιπτώσεων δεν σημαίνει πως οποιαδήποτε αλλαγή υποστεί ο σπίλος υποκρύπτει κακοήθεια αλλά θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Θηλώματα

Τα θηλώματα ή αλλιώς κρεατοελιές είναι καλοήθη εξάρματα του δέρματος τα οποία προεξέχουν από την επιφάνειά του. Εντοπίζονται σε διάφορα μεγέθη κυρίως στο λαιμό, το πρόσωπο και τις μασχάλες. Τα θηλώματα δεν προκαλούν κάποιο πρόβλημα υγείας αλλά αφαιρούνται είτε για αισθητικούς λόγους είτε εξαιτίας της ενοχλητικής τριβής με τα ρούχα. Η θεραπεία δερματικών βλαβών όπως τα θηλώματα γίνεται με τη χρήση laser, με ηλεκτροκαυτηριασμό ή με  τη μέθοδο της κρυοθεραπείας.

Λιπώματα

Τα λιπώματα είναι καλοήθεις εσωτερικοί όγκοι. Είναι μαλακοί κατά την αφή και δεν προκαλούν πόνο. Είναι δυνατό να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε σημείο πάνω στο σώμα και συνήθως τα άτομα εμφανίζουν πολλά και όχι μόνο ένα. Το μέγεθός τους κυμαίνεται από ελάχιστα χιλιοστά όπου γίνονται αντιληπτά μέσω ψηλάφισης έως μερικά εκατοστά όπου διακρίνονται με γυμνό μάτι.  Η αντιμετώπιση δερματικών βλαβών όπως  τα λιπώματα γίνεται χειρουργικά,με λιποαναρρόφηση ή με έγχυση λιπολυτικής ουσίας.

Οζίδια

Τα οζίδια είναι πολύ μικρού μεγέθους εξογκώματα του δέρματος, συνήθως χρώματος λευκού και προκύπτουν είτε εξ αιτίας  ελλιπούς  καθαρισμού  είτε λόγω λιπαρότητας της επιδερμίδας.  Πολλές φορές όμως μπορεί να μετεξελιχθούν και να προκαλέσουν σοβαρότερα προβλήματα. Η θεραπεία δερματικών βλαβών όπως τα οζίδια γίνεται εύκολα και γρήγορα στο ιατρείο του πλαστικού χειρουργού.

Κακοήθεις βλάβες του δέρματος

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση της εμφάνισης των κακοηθών βλαβών του δέρματος. Η ηλιακή ακτινοβολία και η υπερέκθεση σε αυτή είναι ένας από τους κυριότερους παράγοντες που συντελούν στην εμφάνισή τους. Οι κυριότερες κακοήθεις βλάβες είναι οι εξής :

  • το μελάνωμα
  • το βασοκυτταρικό επιθηλίωμα
  • το ακανθοκυτταρικό επιθηλίωμα

Θεραπεία δερματικών βλαβών : Η διαδικασία

Αφού εντοπιστεί μια κακοήθης βλάβη ο  πλαστικός χειρουργός προγραμματίζει την αφαίρεσή της και μεριμνά για τη λειτουργική αλλά και την αισθητική αποκατάσταση του ασθενούς.

Μετά την αφαίρεση πραγματοποιείται βιοψία προκειμένου να διαπιστωθεί το είδος της βλάβης. Το βασοκυτταρικό επιθηλίωμα είναι  η λιγότερο επιθετική μορφή από τις τρεις.

Η θεραπεία δερματικών βλαβών όπως το μελάνωμα είναι ιδιαίτερα περίπλοκη ωστόσο έχει σημαντικά ποσοστά ίασης εάν διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο. Εάν η νόσος βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο ο πλαστικός χειρουργός σε συνεργασία με ογκολόγο αποφασίζουν για το θεραπευτικό σχήμα που θα ακολουθηθεί.

Θεραπεία δερματικών βλαβών : Συνοψίζοντας

Οι βλάβες του δέρματος είτε είναι καλοήθεις είτε κακοήθεις πρέπει να αντιμετωπίζονται άμεσα. Στην περίπτωση που παρατηρηθεί οποιαδήποτε αλλαγή σε ήδη υπάρχον σημάδι του δέρματος ή η εμφάνιση νέου θα πρέπει να επισκεφτούμε άμεσα ειδικό. Η θεραπεία δερματικών βλαβών γίνεται άμεσα και ανώδυνα. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως έγκαιρη διάγνωση μπορεί να μας απαλλάξει από πάρα πολλά προβλήματα.