Μείωση στήθους

σμΙκρυνση στηθους

Η μείωση στήθους είναι η επέμβαση που πραγματοποιείται προκειμένου το στήθος να μικρύνει και να ανορθωθεί. Το στήθος είναι αναπόσπαστο κομμάτι της γυναικείας θηλυκότητας. Ένα όμορφο στήθος ενισχύει την αυτοπεποίθηση και επηρεάζει θετικά την ψυχολογία. Στην περίπτωση που το στήθος όμως είναι μεγάλο και πτωτικό δημιουργεί διάφορα προβλήματα, τόσο λειτουργικά λόγω του βάρους του όσο και ψυχολογικής φύσεως λόγω της αντιαισθητικής εμφάνισης που παρουσιάζει. Τα αποτελέσματα της επέμβασης χαρίζουν ανανεωμένη εμφάνιση των μαστών και βελτιωμένη ποιότητα ζωής.

Μείωση στήθους : λειτουργικά προβλήματα υπερμεγέθους στήθους

Τα λειτουργικά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει ένα υπερμέγεθες στήθος είναι τα ακόλουθα :

 • πόνοι στην περιοχή της πλάτης και των ώμων
 • αναπνευστικά προβλήματα
 • μαστωδυνία
 • νευρολογικά προβλήματα
 • αυχενικές βλάβες
 • κύφωση
 • δερματίτιδα υπομάστιου περιοχής

Τα προβλήματα που σχετίζονται με την ψυχολογική κατάσταση είναι :

 • δυσφορία
 • αίσθημα κατωτερότητας
 • απώλεια ερωτικής διάθεσης
 • απομάκρυνση από κοινωνικές συναναστροφές.
 • περιορισμός αθλητικών δραστηριοτήτων

Ποιες γυναίκες θεωρούνται κατάλληλες υποψήφιες για να προχωρήσουν σε μείωση στήθους;

Τυπικά όλες οι γυναίκες που έχουν κλείσει τα δεκαοχτώ, με στήθος πολύ μεγάλο (νούμερο σουτιέν τουλάχιστον D) και με φυσική και ψυχική καταλληλότητα μπορούν να προχωρήσουν σε μείωση στήθους.

Μείωση στήθους : πριν το χειρουργείο

Πριν προχωρήσετε σε μείωση στήθους θα πρέπει να έχετε συζητήσει με το γιατρό σας για το αν λαμβάνετε κάποια φαρμακευτική αγωγή, ειδικά αν αυτή αφορά αντιπηκτικά. Θα πρέπει να σταματήσετε το κάπνισμα στην περίπτωση που είστε καπνίστρια, προκειμένου να επουλωθούν οι ουλές το συντομότερο δυνατό. Επίσης θα πρέπει να υποβληθείτε στις ακόλουθες εξετάσεις :

 • γενική εξέταση αίματος
 • ακτινογραφίες θώρακα
 • ηλεκτροκαρδιογράφημα
 • καρδιολογική  εξέταση

Μείωση στήθους : αναλυτικά  επέμβαση

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές για να πραγματοποιηθεί η μείωση στήθους. Ο πλαστικός χειρουργός θα επιλέξει ποια θα ακολουθήσει, ανάλογα με την περίπτωση. Η διάρκεια της επέμβασης ποικίλλει ανάλογα με τη μέθοδο που θα εφαρμοστεί. Συνήθως διαρκεί 3 με 4 ώρες. Αρχικά ο γιατρός σημειώνει πάνω στην ασθενή τον άξονα των μαστών, τη μέση θωρακική γραμμή, καθώς και τη νέα θέση που θα λάβει η θηλή κατά την επέμβαση. Ο τύπος αναισθησίας που επιλέγεται είναι η γενική. Η ασθενής τοποθετείται σε ημικαθιστή θέση και η επέμβαση ξεκινά. Η τομή πραγματοποιείται γύρω από τη θηλή και φτάνει ως την υπομάστια πτυχή. Στη συνέχεια αφαιρείται η περίσσεια του δέρματος, η θηλή τοποθετείται πιο ψηλά στο στήθος και διαμορφώνεται το σχήμα του μαστού.  Οι τομές συρράπτονται, τοποθετούνται οι παροχετεύσεις και το στήθος τυλίγεται με ειδικό πιεστικό επίδεσμο.

Μείωση στήθους : μετά το χειρουργείο

Μετά το χειρουργείο θα χρειαστεί να παραμείνετε στο νοσοκομείο για προληπτικούς λόγους μία ημέρα, θα σας χορηγηθεί αντιβίωση προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί το ενδεχόμενο λοίμωξης. Την επόμενη αφαιρούνται οι παροχετεύσεις, γίνεται η αλλαγή του πιεστικού επιδέσμου και μπορείτε να επιστρέψετε σπίτι σας. Τα ράμματα αφαιρούνται μετά από 2 εβδομάδες περίπου. Ο μετεγχειρητικός πόνος που θα αισθάνεστε τις 3 πρώτες ημέρες είναι ανεκτός και αντιμετωπίζεται με απλά αναλγητικά.

Τι επιπλοκές ενδέχεται να υπάρξουν από την μείωση στήθους;

Ο κίνδυνος να υπάρξουν επιπλοκές κατά τη διάρκεια ή μετά τη μείωση στήθους είναι αρκετά μικρός. Όταν αυτή πραγματοποιείται από αξιόπιστο πλαστικό χειρουργό ακόμα και να προκύψουν είναι εύκολο να αντιμετωπιστούν. Ίσως εμφανίσετε ερυθρότητα στο δέρμα γύρω από την περιοχή της θηλής, όπου θα χρειαστεί να εφαρμόσετε κάποια αντιβιοτική κρέμα προκειμένου να υποχωρήσει. Επιπλοκές που μπορεί να προκύψουν πιο σπάνια είναι να δημιουργηθεί αιμάτωμα, να παρουσιάσετε φλεγμονή ή υπερτοφία των ουλών. Εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή με ποσοστό εμφάνισης περίπου 1%  είναι η λιπώδης νέκρωση.

Πόσο καιρό μετά την μείωση στήθους θα μπορώ να επιτελέσω τις καθημερινές μου δραστηριότητες άφοβα;

Είναι λογικό πως τις πρώτες ημέρες  μετά την μείωση στήθους θα αισθάνεστε κάποιου είδους δυσφορία και κατάπτωση. Τέσσερις με πέντε ημέρες μετά, θα μπορείτε να επιτελέσετε ήπιες καθημερινές δραστηριότητες αλλά θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στις κινήσεις σας για να αποκλειστεί εντελώς το ενδεχόμενο τραυματισμού και να απέχετε από οποιαδήποτε σεξουαλική δραστηριότητα. Μετά από μία εβδομάδα θα επιστρέψετε στην εργασία σας υπό την προϋπόθεση πως αυτή είναι καθιστική. Σε κάθε άλλη περίπτωση όπου η εργασία σας είναι χειρωνακτικής φύσεως θα χρειαστεί να αφαιρεθούν πρώτα τα ράμματα.

Πότε θα είναι ορατά τα αποτελέσματα από την μείωση στήθους;

Με την απομάκρυνση των επιδέσμων η διαφορά στην εμφάνιση του στήθους σας είναι ορατή. Τα οριστικά όμως αποτελέσματα γίνονται αντιληπτά μετά από περίπου 3 μήνες.

Τα αποτελέσματα από την μείωση στήθους έχουν μόνιμο χαρακτήρα;

Η μείωση στήθους πραγματοποιείται για να σας απαλλάξει από το αντιαισθητικό ογκώδες και βαρύ στήθος εφόρου ζωής. Τα αποτελέσματα της επέμβασης είναι μόνιμα υπό την προϋπόθεση βέβαια πως δεν θα υπάρξει  μεγάλη αύξηση στο σωματικό σας βάρος.

Επηρεάζεται η ικανότητα θηλασμού μετά από την μείωση στήθους;

Η ικανότητα του θηλασμού δεν επηρεάζεται  καθόλου διότι κατά την επέμβαση δεν επηρεάζονται ούτε τα λοβίδια στα οποία συγκεντρώνεται το μητρικό γάλα, ούτε οι γαλακτοφόροι πόροι αλλά ούτε και η θηλή. Το να θηλάσετε όμως συνεπάγεται ότι θα έχετε  μείνει έγκυος νωρίτερα. Μια ενδεχόμενη εγκυμοσύνη θα επηρεάσει το σχήμα και το μέγεθος του στήθους σας, γι αυτό το λόγο η μείωση στήθους είναι προτιμότερο να γίνεται σε γυναίκες που δεν επιθυμούν να μείνουν έγκυες μετά την επέμβαση.

Μείωση στήθους : τι εικόνα θα παρουσιάζουν οι ουλές;

Όπως είναι φυσικό το πρώτο διάστημα οι ουλές θα είναι έντονα ερυθρές. Ο γιατρός θα σας συστήσει μία ειδική κρέμα, η οποία βοηθάει στην επούλωσή τους. Μετά από κάποιο διάστημα οι ουλές θα αποκτήσουν λευκό χρώμα και θα είναι δύσκολο να διακριθούν.