Υαλουρονικό οξύ

υαλουρονικό οξύ

Η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ είναι από τις πιο δημοφιλείς αισθητικές μεθόδους που εφαρμόζονται παγκοσμίως. Αρχικά είχε χρησιμοποιηθεί από οφθαλμίατρους για την αντιμετώπιση διάφορων παθήσεων του ματιού, στη συνέχεια από ορθοπεδικούς για τη θεραπεία προβλημάτων των αρθρώσεων και τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται στην αισθητική ιατρική με  πολύ μεγάλη επιτυχία.

Τι είναι το υαλουρονικό οξύ;

Το υαλουρονικό οξύ είναι ένα φυσικό συστατικό του ανθρώπινου οργανισμού, το οποίο βρίσκεται στο χόριο (μεσαίο στρώμα του δέρματος). Είναι το κύριο συστατικό του κολλαγόνου που υπάρχει στους ιστούς, το οποίο ευθύνεται για την ελαστικότητά τους. Επιπλέον συμβάλλει καθοριστικά στη γρήγορη επούλωση των τραυμάτων. Στην ουσία το υαλουρονικό οξύ είναι μια πρωτεΐνη που κρατά την επιδερμίδα ενυδατωμένη αφού μπορεί και συγκρατεί  μεγάλες ποσότητες μορίων νερού.

Γιατί χρειάζομαι το υαλουρονικό οξύ;

Όταν πλησιάζουμε στην 4η δεκαετία το υαλουρονικό οξύ που υπάρχει στον οργανισμό μας μειώνεται. Η παραγωγή του είναι περίπου η μισή από αυτή που χρειάζεται ο οργανισμός. Αυτό έχει ως συνέπεια να χάνεται η ελαστικότητα της επιδερμίδας και οι λεπτές ρυτίδες να γίνονται βαθιές και έντονες. Το υαλουρονικό οξύ έχει ευεργετική επίδραση στην εικόνα του προσώπου μας. Μειώνει τις ρυτίδες, εμποδίζει την εμφάνιση νέων, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες και βοηθά  το δέρμα να διατηρήσει την ελαστικότητα και τη λάμψη του.

Πόσο ασφαλές είναι το υαλουρονικό οξύ;

Το υαλουρονικό οξύ που παράγεται στο εργαστήριο είναι απολύτως ασφαλές και συμβατό με τον ανθρώπινο οργανισμό. Ενσωματώνεται πλήρως στους ιστούς και λίγες ημέρες μετά την εφαρμογή του είναι δύσκολο να διακριθεί από εκείνο που υπάρχει φυσικά στον οργανισμό μας. Είναι ένα παχύρευστο διαφανές υλικό που συσκευάζεται σε αποστειρωμένες σύριγγες σε μορφή gel.

Σε ποιους απευθύνεται η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ;

Η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ απευθύνεται σε άνδρες και γυναίκες που είτε έχει ήδη αρχίσει η διαδικασία γήρανσης (38 – 45 ετών) είτε θέλουν να προλάβουν τα πρώτα σημάδια της γήρανσης (28-35 ετών). Μπορούν άφοβα να προχωρήσουν στη συγκεκριμένη θεραπεία εφόσον δεν λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή, δεν αντιμετωπίζουν αιματολογικά προβλήματα και δεν διανύουν περίοδο εγκυμοσύνης.

Σε ποιες περιοχές εφαρμόζεται το υαλουρονικό οξύ;

Το υαλουρονικό οξύ όσον αφορά το πρόσωπο εφαρμόζεται στις λεπτές ρυτίδες γύρω από τα μάτια και τα χείλη, στις βαθιές ρινοπαρειακές πτυχές, στις ρυτίδες γέλιου, στις ρυτίδες του μεσόφρυου και του μετώπου, στο περίγραμμα του προσώπου,στους μαύρους κύκλους, στις ουλές ακμής, στα ζυγωματικά και στα χείλη προκειμένου να αυξήσει τον  όγκο τους.

Όσον αφορά άλλες περιοχές εφαρμόζεται για να διορθώσει τις ρυτίδες του λαιμού, την εμφάνιση του ντεκολτέ, την εξωτερική επιφάνεια των χεριών, στο περίγραμμα των γλουτών και στις γάμπες προκειμένου να αυξήσει τον όγκο τους.

Πως γίνεται η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ;

Η διαδικασία είναι σχετικά απλή και έχει διάρκεια 30 λεπτά κατά προσέγγιση. Αφού εφαρμοστεί αναισθητική κρέμα στην υπό θεραπεία περιοχή, ο πλαστικός χειρουργός εγχέει το υλικό μέσω μιας εξαιρετικά λεπτής βελόνης.  Στην περιοχή γύρω από τα μάτια η βελόνη που χρησιμοποιείται είναι στρογγυλή με οπή στο πλάι για να αποκλειστεί εντελώς το ενδεχόμενο τραυματισμού. Ο πόνος γίνεται ελάχιστα αντιληπτός και το αποτέλεσμα είναι άμεσα ορατό.

Υαλουρονικό οξύ : μετά τη θεραπεία

Αμέσως μετά την εφαρμογή ο γιατρός θα κάνει ελαφρύ μασάζ στην περιοχή με πολύ προσεκτικές κινήσεις για να βοηθήσει στην ομαλή και ομοιόμορφη κατανομή του υλικού ώστε το αποτέλεσμα να είναι άψογο.

Τι αποτελέσματα έχει η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ;

Το υαλουρονικό οξύ αναζωογονεί τις περιοχές του προσώπου, του λαιμού και του ντεκολτέ,μειώνει τους μαύρους κύκλους, γεμίζει τις ρυτίδες , διαμορφώνει τα ζυγωματικά και τα χείλη,αυξάνει την παραγωγή του κολλαγόνου, λειαίνει τις ουλές από την ακμή και χαρίζει λάμψη και φρεσκάδα. Το πρόσωπο δεν δείχνει πλέον θαμπό και κουρασμένο αλλά υγιές και γεμάτο φρεσκάδα.

Υαλουρονικό οξύ :ποια είναι η διάρκεια των αποτελεσμάτων;

Τα αποτελέσματα από τη θεραπεία με υαλουρονικό οξύ έχουν διάρκεια 12 μηνών εκτός αν εφαρμοστεί γύρω από τα χείλη ή στο μεσόφρυο που η διάρκειά του μειώνεται και είναι περίπου 8 μήνες λόγω της έντονης κινητικότητας των συγκεκριμένων περιοχών ή όταν εφαρμοστεί στα ζυγωματικα,όπου  διαρκεί 18 μήνες εξ αιτίας της σύστασής του που είναι περισσότερο ενισχυμένη.

Υαλουρονικό οξύ : μετά από πόσο διάστημα θα πρέπει να επαναλάβω τη διαδικασία

Αν και η διάρκεια ζωής του είναι μεγαλύτερη, θα ήταν καλό να επαναλάβετε τη διαδικασία μετά από 5 ή 6 μήνες. Με αυτό τον τρόπο θα χρειαστείτε μικρότερη ποσότητα γιατί ο οργανισμός δεν έχει ακόμη απορροφήσει πλήρως το υαλουρονικό οξύ, ούτε θα έχει χαθεί η σφριγηλότητα της επιδερμίδας.

Τι να προσέξω μετά τη θεραπεία με υαλουρονικό οξύ;

Μετά την εφαρμογή θα πρέπει για τουλάχιστον πέντε ημέρες  να :

  • αποφύγετε να “τρίβετε” ή να κάνετε μασάζ στην περιοχή.(Ο μόνος αρμόδιος για να το κάνει είναι ο γιατρός σας)
  • εφαρμόζετε επιθέματα κρύου χαμομηλιού και πάγου για να ελαχιστοποιήσετε το οίδημα
  • μην υπερεκτίθεστε στην ηλιακή ακτινοβολία
  • μην κάνετε έντονες συσπάσεις στο πρόσωπο

Πέραν αυτών μπορείτε άφοβα να επιτελέσετε όλες τις δραστηριότητες της καθημερινότητάς σας χωρίς καμία απαγόρευση.

Τι παρενέργειες μπορεί να έχει η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ;

Η θεραπεία με υαλουρονικό οξύ ουσιαστικά δεν έχει παρενέργειες υπό την έννοια ότι δεν υπάρχει  το ενδεχόμενο σοβαρών κινδύνων για την υγεία μας. Εάν μπορούν να νοηθούν  ως παρενέργειες θα μπορούσαμε να αναφερθούμε στην εμφάνιση οιδήματος και στη δημιουργία εκχυμώσεων στα σημεία νηγμού. Κατά τα άλλα δεν υπάρχει κάτι περισσότερο που θα πρέπει να σας ανησυχεί.

Υαλουρονικό οξύ : υπάρχει κίνδυνος να παραμορφωθώ;

Ο φόβος είναι δικαιολογημένος αλλά όχι υπαρκτός.  Είναι λογικό να υπάρχει αυτή η ανησυχία με τόσα παραμορφωμένα πρόσωπα που κυκλοφορούν ανάμεσά μας. Τόσο η επιλογή ενός αξιόπιστου και έμπειρου γιατρού που χρησιμοποιεί υψηλής ποιότητας υλικά όσο και η αίσθηση του μέτρου από την πλευρά σας είναι το παν.

Υαλουρονικό οξύ : τα αποτελέσματα είναι μη αναστρέψιμα;

Στην περίπτωση που το αποτέλεσμα δεν είναι το επιθυμητό(κακή επιλογή γιατρού, φθηνό υλικό,υπερβολική δόση) είναι δυνατό να αντιστραφεί με τη χορήγηση υαλουρονιδάσης. Η υαλουρονιδάση είναι ένα ένζυμο που διασπά το υαλουρονικό οξύ μετατρέποντάς το σε αμινοξέα. Η υαλουρονιδάση επιλέγεται ως λύση μόνο σε ακραίες περιπτώσεις διότι δεν κάνει διάκριση ανάμεσα στο συνθετικό και το φυσικό υαλουρονικό οξύ και μακροχρόνια μπορεί να καταστεί επιζήμια.