Ρινοπλαστική

Ρινοπλαστική είναι η πλαστική χειρουργική επέμβαση που γίνεται στην περιοχή της  μύτης. Η επέμβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί για λειτουργικούς, αλλά και για αισθητικούς λόγους. Η ρινοπλαστική θεωρείται ως η επέμβαση με τη μεγαλύτερη τεχνική δυσκολία τόσο για το γεγονός πως βρίσκεται σε κομβικό σημείο του προσώπου, όσο και για το ότι απαιτεί πολύ λεπτούς χειρισμούς από τον πλαστικό χειρουργό. Ως εκ τούτου η επιλογή του γιατρού είναι κάτι που δεν πρέπει να γίνει αψήφιστα.

Τι μπορούμε να διορθώσουμε με τη ρινοπλαστική;

 Με τη ρινοπλαστική μπορούμε να διορθώσουμε :

 • λειτουργικά θέματα, όπως λόγου χάρη ένα στραβό διάφραγμα, το οποίο είναι  η αιτία που δυσκολευόμαστε να αναπνεύσουμε.
 • θέματα αισθητικής φύσεως, όπως το σχήμα, το μέγεθος και γενικότερα την όψη που παρουσιάζει η μύτη μας, δίνοντάς της συμμετρία και εναρμονίζοντάς τη με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου.

Ρινοπλαστική : τύποι της επέμβασης

Η ρινοπλαστική διακρίνεται σε ανοικτή και κλειστή (απλή). Η κλειστή επιλέγεται για απλούστερες περιπτώσεις του ακρορίνιου και του ύβου της μύτης. Η ανοικτή ρινοπλαστική τα τελευταία χρόνια επιλέγεται γιατί ο πλαστικός χειρουργός έχει πολύ καλύτερη ορατότητα και είναι σε θέση να διορθώσει τις ατέλειες του σκελετού της μύτης ακριβέστερα. Η διάρκεια της ανοικτής ρινοπλαστικής είναι σαφώς μεγαλύτερη αλλά και οι περιπτώσεις που αντιμετωπίζει είναι δυσκολότερες. Συνήθως όταν επιλέγεται η ανοικτή ρινοπλαστική συντρέχουν τόσο αισθητικοί όσο και λειτουργικοί λόγοι και διενεργείται πάντα σε συνεργασία με ΩΡΛ. Εκείνος φροντίζει για το λειτουργικό κομμάτι και ο πλαστικός χειρουργός για το άψογο αισθητικό αποτέλεσμα. Το μοναδικό μειονέκτημα που έχει η ανοικτή ρινοπλαστική είναι ότι πρέπει να γίνει μία τομή στην περιοχή ανάμεσα από τα ρουθούνια.

Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να προχωρήσει κάποιος σε ρινοπλαστική;

Ως κατώτατο όριο για αν προχωρήσει κάποιος σε ρινοπλαστική ορίζονται τα 18 έτη.  Η ρινολαστική είναι μια επέμβαση που αν πραγματοποιηθεί πριν την ολοκλήρωση της ανάπτυξης, ελλοχεύει ο κίνδυνος να παρουσιαστεί έντονη ασυμμετρία εφόσον τα οστά και οι χόνδροι της μύτης δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως μέχρι το πέρας της εφηβείας. Επιπλέον ένας άλλος λόγος που απαιτείται ο υποψήφιος να είναι άνω των 18 ετών, είναι ότι πρέπει να χαρακτηρίζεται από πνευματική ωριμότητα και συναισθηματική σταθερότητα. Θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά εάν όντως επιθυμεί να πραγματοποιήσει αλλαγές στη μύτη του και τι είδους θα είναι αυτές.

Ποιοι θεωρούνται κατάλληλοι υποψήφιοι για ρινοπλαστική;

Προκειμένου να βεβαιωθεί ο πλαστικός χειρουργός πως είστε κατάλληλος υποψήφιος για να προχωρήσετε σε ρινοπλαστική, θα προβεί σε πλήρη καταγραφή του ιστορικού σας. Κατά την καταγραφή θα χρειαστεί να εξηγήσετε τους λόγους για τους οποίους επιθυμείτε να κάνετε την επέμβαση. Θα ερωτηθείτε για προβλήματα αισθητικής αλλά και λειτουργικής φύσεως που αντιμετωπίζετε, για παθήσεις, αλλεργίες, επεμβάσεις που έχετε υποβληθεί κατά το παρελθόν, φαρμακευτική αγωγή που τυχόν λαμβάνετε κτλ. Αυτό είναι απαραίτητο για να διαπιστώσει κατά κύριο λόγο  εάν οι προσδοκίες σας  για το αποτέλεσμα είναι ρεαλιστικές και κατά πόσο έχετε τη φυσική καταλληλότητα για να κάνετε τη συγκεκριμένη επέμβαση. Έπειτα ο γιατρός θα προχωρήσει σε εξωτερικό έλεγχο όπου θα εξετάσει ενδελεχώς το σχήμα, το μέγεθος και γενικότερα την κατασκευή της μύτης σας και θα πραγματοποιήσει τις απαραίτητες μετρήσεις (μετρήσεις ρινικών γωνιών).  Η επίσκεψη θα ολοκληρωθεί με τον έλεγχο του εσωτερικού της μύτης, η οποία περιλαμβάνει εξέταση στο διάφραγμα, στις ρινικές κόγχες και στη βλεννογόνο.

Ρινοπλαστική : ανάλυση της διαδικασίας

Εισέρχεστε στο νοσοκομείο την ημέρα που έχει οριστεί η επέμβαση. Δεν απαιτείται η εισαγωγή σας από την προηγούμενη. Γίνονται οι συνήθεις εξετάσεις που είναι απαραίτητες πριν από κάθε επέμβαση δηλαδή γενική αίματος, ούρων και ηλεκτροκαρδιογράφημα.

Η αναισθησία που επιλέγεται στη συγκεκριμένη επέμβαση είναι συνήθως ολική. Σπανίως η ρινοπλαστική γίνεται με τη μέθοδο της τοπικής αναισθησίας ή της μέθης. (Μόνο σε κλειστού τύπου και μόνο αν η επέμβαση διενεργείται αποκλειστικά στην περιοχή του ακρορινίου).

Κλειστή ρινοπλαστική :Κατά την κλειστή ο πλαστικός χειρουργός διενεργεί τις τομές μέσα στη βλεννογόνο.

Ανοικτή ρινοπλαστική :Στην ανοικτή η τομή γίνεται στη στυλίδα, ανάμεσα στα ρουθούνια και το δέρμα αποκολλάται από τον σκελετό.

Ο πλαστικός χειρουργός με βάση την εμπειρία αλλά και την εξοικείωσή του θα επιλέξει τη μέθοδο που είναι καταλληλότερη για την περίπτωσή σας.

Ρινοπλαστική : μετεγχειρητική πορεία

Μετά την επέμβαση θα παραμείνετε στο νοσοκομείο για λίγες ώρες ή θα μείνετε τη νύκτα για προληπτικούς λόγους και θα πάρετε εξιτήριο το επόμενο πρωί. Τις πρώτες 24 ώρες δε θα πρέπει να οδηγήσετε. Θα παρουσιάζετε οίδημα και εκχυμώσεις στην περιοχή της μύτης και των ματιών, αλλά είναι λογικό και δε χρειάζεται να σας ανησυχεί. Το πολύ σε μία εβδομάδα θα έχουν υποχωρήσει. Θα χρειαστεί να φορέσετε ένα ειδικό νάρθηκα για 10 ημέρες, ο οποίος βοηθάει στην ανασυγκόλληση του οστεοχόνδρινου σκελετού της μύτης.

Συμβουλές που πρέπει να ακολουθήσετε μετά τη ρινοπλαστική

 • Εφαρμόστε κρύα επιθέματα (κομπρέσες) στην περιοχή κάτω από τα μάτια.
 • Μην σκύβετε καθόλου για τις επόμενες 2 εβδομάδες.
 • Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο.
 • Μη φοράτε γυαλιά οράσεως ή ηλίου για περίπου 1 μήνα.
 • Κάντε συχνές πλύσεις με φυσιολογικό ορό.
 • Προσπαθήστε να μη ¨φυσάτε” και να μη “ρουφάτε” τη μύτη σας.
 • Μην βουρτσίζετε τα δόντια σας με δύναμη
 • Προτιμήστε άνετα, φαρδιά ρούχα.
 • Μην κάνετε έντονες εκφράσεις προσώπου.

Ρινοπλαστική και επιπλοκές

Σε κάθε επέμβαση υπάρχει ο κίνδυνος επιπλοκών, σπάνιες μεν, πιθανές δε. Υπάρχει το ενδεχόμενο ρινορραγίας ή μόλυνσης. Η ρινορραγία δεν χρειάζεται ιατρική παρέμβαση και η μόλυνση είναι εξαιρετικά σπάνια γιατί πριν την επέμβαση χορηγούνται αντιβιοτικά. Οι υπόλοιπες επιπλοκές που έχουν αναφερθεί αφορούν δυσμορφίες που προέκυψαν από λάθος χειρισμούς ή απειρία του χειρουργού και χρειάζεται εκ νέου επέμβαση για να διορθωθούν. Για το λόγο αυτό η επιλογή εξειδικευμένου πλαστικού χειρουργού είναι υψίστης σημασίας.

Είναι επώδυνη η ρινοπλαστική;

Αυτή είναι μια φήμη που έχει επικρατήσει και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Η ρινοπλαστική έχει ελάχιστο έως καθόλου πόνο και μπορεί να αντιμετωπιστεί με ήπια αναλγητικά.