Λιποαναρρόφηση

Η λιποαναρρόφηση άρχισε να εφαρμόζεται στη δεκαετία του 1970 και σήμερα είναι η πιο δημοφιλής αισθητική επέμβαση παγκοσμίως. Πρόκειται για μια εξαιρετικά ασφαλή μέθοδο κατά την οποία αφαιρείται το τοπικό λίπος και βελτιώνεται η συνολική εικόνα του σώματος.

Σε ποιες περιοχές του σώματος γίνεται η λιποαναρρόφηση :

Η λιποαναρρόφηση είναι δυνατό να εφαρμοστεί στις εξής περιοχές :

 • κοιλιά
 • μηροί
 • μέση
 • γοφοί
 • γάμπες
 • γλουτοί

Και σε οποιαδήποτε άλλη προβληματική περιοχή πχ στήθος, για τους άντρες που ταλαιπωρούνται από γυναικομαστία, πηγούνι κτλ.

Ποιοι μπορούν να προχωρήσουν σε λιποαναρρόφηση;

Όλοι οι ενήλικες που επιθυμούν ένα αρμονικό, καλλίγραμμο σώμα και η γενική κατάσταση της υγείας τους είναι καλή, δεν πάσχουν δηλαδή από κάποια ασθένεια που θα μπορούσε να επιδεινωθεί κατά τη διάρκεια της επέμβασης ή κατά την αποθεραπεία, είναι σε θέση  να προχωρήσουν σε λιποαναρρόφηση. Ιδανικά προτιμώνται άτομα που το βάρος τους δεν παρουσιάζει μεγάλες αποκλίσεις από το φυσιολογικό και οι προσδοκίες τους για το αποτέλεσμα είναι ρεαλιστικές.

Πότε πρέπει κάποιος να σκεφτεί ως λύση τη λιποαναρρόφηση;

Εάν παρά την ισορροπημένη διατροφή και την άσκηση το τοπικό λίπος επιμένει κάνοντας κάποιες περιοχές του σώματος να φαίνονται δυσανάλογες σε σχέση με το υπόλοιπο σώμα σας, τότε η λιποαναρρόφηση αποτελεί ιδανική λύση για την περίπτωσή σας.

Σε καμία περίπτωση η λιποαναρρόφηση δεν εφαρμόζεται για να μειώσει το σωματικό βάρος. Αν αντιμετωπίζετε πρόβλημα παχυσαρκίας θα πρέπει να στραφείτε και σε άλλου είδους επεμβάσεις σε συνδυασμό με τη λιποαναρρόφηση.

Λιποαναρρόφηση : πρώτη εξέταση

Κατά την πρώτη επίσκεψη στο ιατρείο ο πλαστικός χειρουργός θα καταγράψει λεπτομερώς το ιστορικό σας προκειμένου να διαπιστώσει αν λαμβάνετε κάποια συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή, αν έχετε υποβληθεί σε άλλες χειρουργικές επεμβάσεις κατά το παρελθόν ή αν πάσχετε από ορισμένες ασθένειες όπως πχ ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση κτλ. Έπειτα θα κάνετε μια μακροσκελή συζήτηση σχετικά με το ποια σημεία του σώματός σας θεωρείτε προβληματικά, ποιες είναι οι προσδοκίες σας από την επέμβαση, ποια αποτελέσματα θεωρείτε ικανοποιητικά, τις δυνατότητες που έχει ο χειρουργός, τι είδους τεχνική είναι καλύτερο να ακολουθηθεί κτλ.

Λιποαναρρόφηση : προεγχειρητικά βήματα

Εάν ανήκετε στην κατηγορία των καπνιστών θα πρέπει να διακόψετε το κάπνισμα 3 με 4 εβδομάδες πριν την επέμβαση και τουλάχιστον για 2 εβδομάδες μετά, διότι όπως είναι γνωστό οι επουλωτικές διαδικασίες που επιτελεί ο οργανισμός επιβραδύνονται με το κάπνισμα. Εάν ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή με αντιφλεγμονώδη και αντιπηκτικά θα πρέπει να τη σταματήσετε τουλάχιστον μία εβδομάδα πριν. Επίσης στην περίπτωση που λαμβάνετε αντισυλληπτικά θα ήταν ωφέλιμο να τα σταματήσετε 4 εβδομάδες πριν τη λιποαναρρόφηση για να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο να εμφανίσετε θρόμβωση του αίματος.

Εξετάσεις πριν τη λιποαναρρόφηση

Πριν προχωρήσετε στη λιποαναρρόφηση θα πρέπει να υποβληθείτε στις ακόλουθες εξετάσεις :

 • γενική εξέταση αίματος
 • γενική εξέταση ούρων
 • ουρία
 • κρεατινίνη
 • σάκχαρο
 • ακτινογραφία θώρακος
 • ηλεκτροκαρδιογράφημα

Σε ορισμένες περιπτώσεις είναι δυνατό ο γιατρός να σας ζητήσει επιπλέον ορμονολογικές εξετάσεις.

Λιποαναρρόφηση : ποια είναι η διαδικασία της επέμβασης;

Κατά τη λιποαναρρόφηση μπορεί να εφαρμοστεί είτε γενική αναισθησία είτε τοπική αναισθησία με μέθη. Η επέμβαση πρέπει να γίνεται πάντοτε από εξειδικευμένο χειρουργό σε άρτια εξοπλισμένη κλινική. Η διάρκειά της κυμαίνεται από 40 λεπτά έως 4 ώρες, αναλόγως με το πόσα είναι τα προβληματικά σημεία και το που ακριβώς εντοπίζονται. Σήμερα υπάρχουν διάφορες τεχνικές και μηχανήματα με τα οποία γίνεται η λιποαναρρόφηση. Κάποιες συνδυάζονται με τη χρήση laser, άλλες με γεννήτρια υπερήχων κτλ. Η βάση όμως της επέμβασης είναι η ίδια. Ο πλαστικός χειρουργός διενεργεί μερικές πολύ μικρές τομές, μεγέθους μόλις λίγων χιλιοστών. Μια μικροκάνουλα εισέρχεται από τις οπές, περνά μέσα από το λιπώδη ιστό διασπώντας το λίπος, στη συνέχεια το επιπλέον λίπος αναρροφάται και διέρχεται μέσα από μία αντλία η οποία είναι συνδεδεμένη με την μικροκάνουλα.

Λιποαναρρόφηση : μετεγχειρητική πορεία

Ανάλογα με τον τρόπο αναισθησίας που έχει επιλεγεί, είτε εξέρχεστε της κλινικής έπειτα από λίγες ώρες, είτε παραμένετε στην κλινική για προληπτικούς λόγους και παίρνετε εξιτήριο την επόμενη ημέρα. Τις πρώτες ώρες μετά την επέμβαση εμφανίζονται οίδημα και εκχυμώσεις, τα οποία υποχωρούν με την πάροδο των ημερών. Ο μετεγχειρητικός πόνος μειώνεται στο ελάχιστο με τη χορήγηση αναλγητικών. Θα χρειαστεί να φοράτε ένα ειδικό πιεστικό επίδεσμο (σαν κορσέ) για τις επόμενες 4 εβδομάδες. Στην περίπτωση που τα ράμματα δεν είναι απορροφήσιμα,  αφαιρούνται μετά από περίπου 10 ημέρες.

Συνήθως μπορείτε να επιτελέσετε ήπιες καθημερινές δραστηριότητες μετά από μία εβδομάδα αλλά η πλήρης αποκατάσταση επιτυγχάνεται μετά από διάστημα 4 – 6 εβδομάδων.  Τα τελικά αποτελέσματα από τη λιποαναρρόφηση είναι εμφανή μετά από 3 – 4  μήνες όπου το οίδημα έχει υποχωρήσει εντελώς και το σώμα έχει αποκτήσει την οριστική του μορφή. Οι ουλές στην αρχή όπως είναι φυσικό θα είναι έντονες, αλλά σιγά σιγά με την πάροδο του χρόνου θα ξεθωριάσουν και θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να τις διακρίνει κανείς.

Η λιποαναρρόφηση έχει πιθανές επιπλοκές;

Οι επιπλοκές κατά τη διάρκεια ή μετά τη λιποαναρρόφηση είναι πράγμα σπάνιο. Ίσως δημιουργηθεί αιμάτωμα, θρόμβωση ή φλεγμονή. Μπορεί να παρουσιαστεί κάποια αλλεργική αντίδραση, δύσμορφες ουλές ή παροδικά μουδιάσματα. Οτιδήποτε και να προκύψει είναι ήπιας ή μέτριας σοβαρότητας και πλήρως αντιμετωπίσιμο.

Λιποαναρρόφηση : είναι οριστικά τα αποτελέσματα;

Στο ανθρώπινο σώμα υπάρχει ένας ορισμένος αριθμός λιποκυττάρων. Με την λιποαναρρόφηση τα λιποκύτταρα που απομακρύνονται δεν είναι δυνατό να αναγεννηθούν εκ νέου. Αυτό συνεπάγεται ότι τα αποτελέσματα της επέμβασης είναι οριστικά. Αν για οποιοδήποτε λόγο το βάρος σας αυξηθεί  τα λιποκύτταρα δε θα πολλαπλασιαστούν, απλώς  θα αυξηθούν σε όγκο. Θα παχύνετε μεν αλλά τα κιλά θα κατανεμηθούν ομοιόμορφα στο σώμα χωρίς να υπάρξει συσσώρευση λίπους σε συγκεκριμένα σημεία. Το σώμα σας θα εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από συμμετρία ακόμη και με παραπανίσια κιλά.