Κοιλιοπλαστική

Η κοιλιοπλαστική ή διαφορετικά η πλαστική της κοιλιάς είναι η επέμβαση που πραγματοποιείται με σκοπό να αφαιρεθεί το πλεονάζον λίπος και η περίσσεια του δέρματος από την περιοχή της κοιλιάς και να αποκατασταθούν οι μύες που έχουν υποστεί χαλάρωση. Με την κοιλιοπλαστική μειώνεται θεαματικά το μέγεθος της κοιλιάς και βελτιώνεται η συνολική εικόνα που παρουσιάζει το σώμα.

Κοιλιοπλαστική : Στατιστικά στοιχεία

Η πρώτη κοιλιοπλαστική εφαρμόστηκε το 1899 στη Βαλτιμόρη. Από τότε η τεχνική έχει εξελιχθεί και έχουν πραγματοποιηθεί εκατομμύρια επεμβάσεις για την διόρθωση των ατελειών της κοιλιάς σε ολόκληρο τον κόσμο. Στις μέρες μας η κοιλιοπλαστική είναι η τέταρτη δημοφιλέστερη επέμβαση πλαστικής ιατρικής σε παγκόσμιο επίπεδο. Στη χώρα μας πραγματοποιούνται κάθε χρόνο περίπου 15.000 πλαστικές επεμβάσεις με την κοιλιοπλαστική να κατέχει την πέμπτη θέση με ποσοστό 8%.

Κοιλιοπλαστική ή λιποαναρρόφηση

Πολλοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν το συγκεκριμένο δίλημμα γιατί πιστεύουν λανθασμένα πως η λιποαναρρόφηση είναι η επέμβαση στην οποία θα πρέπει να προχωρήσουν προκειμένου να διορθωθεί το αντιαισθητικό πρόβλημα της χαλαρωμένης κοιλιάς. Η λιποαναρρόφηση δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα των χαλαρωμένων μυών που βρίσκονται στα τοιχώματα της κοιλιακής χώρας. Η επέμβαση που δίνει τη λύση στο χαλαρωμένο δέρμα και στις ραβδώσεις (ραγάδες) είναι η κοιλιοπλαστική. Η λιποαναρρόφηση θα αφαιρέσει μεν το τοπικό λίπος αλλά κατά πάσα πιθανότητα θα δημιουργήσει μεγαλύτερο αισθητικό πρόβλημα γιατί η χαλάρωση θα επιδεινωθεί. Η λιποαναρρόφηση ενδείκνυται για τα άτομα που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα χαλάρωσης αλλά συσσώρευσης τοπικού λίπους. Στην περίπτωση που υπάρχει μεγάλη περίσσεια λίπους τότε η κοιλιοπλαστική συνδυάζεται με τη λιποαναρρόφηση.

Κοιλιοπλαστική : Ποιοι είναι οι κατάλληλοι υποψήφιοι;

Κατάλληλοι για να προχωρήσουν σε κοιλιοπλαστική είναι :

 • γυναίκες και άνδρες που χαρακτηρίζονται από καλή γενική υγεία και δεν μπορούν να απαλλαγούν από την χαλάρωση αλλά και το σχήμα της κοιλιάς παρά τη δίαιτα και τη γυμναστική.
 • Άτομα που έχουν υποβληθεί σε βαριατρικές επεμβάσεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν την παχυσαρκία και η χαλάρωση είναι υπερβολικά εμφανής
 • γυναίκες μετά από εγκυμοσύνες που εμφανίζουν ραγάδες και χαλάρωση στους κοιλιακούς μύες

Κοιλιοπλαστική : Τύποι

Κλασική κοιλιοπλαστική είναι η επέμβαση που πραγματοποιείται για να αφαιρεθεί μεγάλη ποσότητα περιττού λίπους και δέρματος. Απαιτεί γενική αναισθησία και πολλές χρειάζεται να επανατοποθετηθεί ο ομφαλός σε νέα θέση μετά την αφαίρεση του λίπους που τον περιβάλλει. Η τομή ανοίγεται στο σημείο που γίνεται η τομή της καισαρικής.

Mini κοιλιοπλαστική είναι η επέμβαση που εφαρμόζεται σε άτομα που το σωματικό τους βάρος δεν παρουσιάζει μεγάλες αποκλίσεις από το φυσιολογικό και ο βαθμός χαλάρωσης είναι σχετικά μικρός. Γίνεται στο κατώτερο τμήμα της κοιλιάς (κάτω από τον ομφαλό). Η τομή που ανοίγεται είναι πολύ μικρότερη άρα και η ουλή που θα μείνει θα είναι σχεδόν ανεπαίσθητη. Η mini κοιλιοπλαστική πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και μέθη και δεν απαιτείται η παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο.

Κοιλιοπλαστική : Αναλυτικά η διαδικασία της επέμβασης

Ουσιαστικά πρόκειται για μία απλή επέμβαση κατά την οποία ο πλαστικός χειρουργός ανοίγει μία τομή στη χαμηλότερη κοιλία που εκτείνεται προς τα πλάγια. Το σημείο δεν έχει επιλεγεί τυχαία γιατί η τομή μπορεί να κρύβεται μέσα στο εσώρουχο ή το μαγιό. Σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται να γίνει άλλη μία τομή στο ύψος του ομφαλού. Στη συνέχεια αφαιρείται το πλεονάζον λίπος και το περιττό δέρμα και συσφίγγεται το κοιλιακό τοίχωμα. Η κοιλιοπλαστική δεν πραγματοποιείται για να χάσουμε το περιττό βάρος αλλά για να αποκαταστήσουμε το αισθητικό πρόβλημα στην περιοχή της κοιλιάς. Τέλος ο γιατρός τοποθετεί δύο παροχετεύσεις (σωληνάκια) για τη συλλογή των υγρών οι οποίες αφαιρούνται μετά από δύο ημέρες. Η διάρκεια της επέμβασης είναι ανάλογη του προβλήματος που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Μπορεί να διαρκέσει από δύο έως τέσσερις ώρες.

Εξετάσεις πριν την κοιλιοπλαστική

Πριν από οποιαδήποτε εξέταση είτε γενικής είτε πλαστικής ιατρικής διενεργούνται εξετάσεις για προληπτικούς λόγους. Έτσι και πριν υποβληθείτε σε κοιλιοπλαστική θα χρειαστεί να κάνετε τις εξής εξετάσεις :

 • γενική ούρων
 • γενική αίματος
 • βιοχημική αίματος
 • ηλεκτροκαρδιογράφημα
 • ακτινογραφία θώρακος

Κοιλιοπλαστική : Μετεγχειρητική πορεία

Η κλασική κοιλιοπλαστική απαιτεί παραμονή του ασθενούς στο νοσοκομείο ή την κλινική για 1 έως 2 ημέρες. Έπειτα αφαιρούνται οι παροχετεύσεις και ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του φορώντας μια ειδική πιεστική ζώνη κοιλίας. Η ζώνη αυτή θα πρέπει να φοριέται για τις επόμενες 4 έως 6 εβδομάδες τόσο γιατί βοηθάει στην άνεση των κινήσεων όσο και γιατί συμβάλει στην γρηγορότερη επούλωση των μυών. Μετά από 4 – 5 ημέρες ο ασθενής είναι σε θέση να πραγματοποιεί όλες τις καθημερινές του ασχολίες με προσοχή χωρίς να κάνει απότομες κινήσεις. Η επάνοδος στην εργασία πραγματοποιείται μετά από περίπου 10 με 12 ημέρες.

Στη mini κοιλιοπλαστική η ανάρρωση είναι ταχύτερη και η επάνοδος στην εργασία μπορεί να πραγματοποιηθεί σε 5 έως 7 ημέρες.

Η κοιλιοπλαστική είναι επώδυνη;

Ο κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται τον πόνο διαφορετικά. Η κοιλιοπλαστική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως επέμβαση που κατά το μετεγχειρητικό στάδιο έχει μέτριας έντασης πόνο. Με τη χορήγηση απλών αναλγητικών αντιμετωπίζεται πλήρως και δε θα πρέπει να σας απασχολεί. Το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει και στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι θεαματικό.

Κοιλιοπλαστική και επιπλοκές

Οι επιπλοκές από την κοιλιοπλαστική είναι σπάνιες και οφείλονται κατά κύριο λόγο στη μη συμμόρφωση του ασθενούς με τις οδηγίες του πλαστικού χειρουργού και σε μικρότερο ποσοστό σε γενετικούς παράγοντες.

 1. Η εμφάνιση αιματώματος οφείλεται στη λανθασμένη εφαρμογή της ζώνης κοιλίας ή στην πρόωρη απομάκρυνσή της.
 2. Η δημιουργία λοίμωξης ή η αργή επούλωση παρουσιάζεται κυρίως σε άτομα που ανήκουν στην κατηγορία των καπνιστών και δεν διέκοψαν το κάπνισμα τουλάχιστον 2 εβδομάδες πριν και 2 εβδομάδες μετά την κοιλιοπλαστική.
 3. Σπανιότατα η εμφάνιση υπερτροφικών ή χηλοειδών ουλών οφειλόμενη σε γενετικούς παράγοντες.

Να σημειωθεί ότι οποιαδήποτε επιπλοκή εμφανιστεί αντιμετωπίζεται με την κατάλληλη ιατρική παρέμβαση χωρίς ιδιαίτερο πρόβλημα.

Πόσο κοστίζει η κοιλιοπλαστική;

Το πόσο θα κοστίσει η κοιλιοπλαστική εξαρτάται από το μέγεθος του αισθητικού προβλήματος αλλά και από το αν θα επιλεγεί κλασική ή mini επέμβαση. Αφού πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο ιατρείο και εκτιμηθεί το πρόβλημα από το γιατρό θα προκύψει το κόστος, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν θα είναι απαγορευτικό.