Βοτουλινική τοξίνη

Η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη άρχισε να χρησιμοποιείται στην αισθητική ιατρική τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και από τότε είναι μία από τις πιο αποτελεσματικές και δημοφιλείς μη επεμβατικές τεχνικές σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάθε χρόνο πραγματοποιούνται τουλάχιστον 10.000.000 θεραπείες με βοτουλινική τοξίνη διεθνώς.

Διατίθεται στην αγορά είτε σαν βοτουλινική τοξίνη από την Allergal είτε σαν Dysport από την Ipsen, είναι απολύτως ασφαλές, πιστοποιημένο και εγκεκριμένο για χρήση τόσο στην Ευρωπαϊκή ένωση όσο και στην Αμερική.

Τι είναι η βοτουλινική τοξίνη;

Ουσιαστικά πρόκειται για μία πρωτεΐνη την αλλαντική τοξίνη τύπου Α, η οποία χρησιμοποιείται κυρίως σε νευρολογικές παθήσεις όπως για παράδειγμα η σπαστικότητα και αποτελεί πλέον ένα από τα καλύτερα όπλα που διαθέτουμε για να αντιμετωπίσουμε τις ρυτίδες. Αυτό οφείλεται στη δράση της η οποία είναι μυοχαλαρωτική. Όταν εγχύεται σε μικρές ποσότητες εμποδίζει την επαναλαμβανόμενη σύσπαση των μυών, η οποία ευθύνεται για τη δημιουργία των ρυτίδων. Η βοτουλινική τοξίνη δεν γεμίζει τις ρυτίδες όπως τείνουν να πιστεύουν οι περισσότεροι απλά λόγω της μειωμένης κινητικότητας των μυών οι ρυτίδες ξεθωριάζουν και το δέρμα ανακτά τη νεανικότητα και τη λάμψη του.

Ποιοι θεωρούνται κατάλληλοι για να προχωρήσουν σε θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη;

Σε θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη μπορούν να προχωρήσουν άνδρες και γυναίκες που έχουν αρχίσει να παρατηρούν τα πρώτα σημάδια γήρανσης, αλλά και γενικά όσοι θέλουν να καθυστερήσουν αυτή τη διαδικασία. Η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη δεν ενδείκνυται για όσους πάσχουν από βαριές νευρομυϊκές παθήσεις ή για τις γυναίκες που κυοφορούν.

Ποια είναι η ιδανική ηλικία για να ξεκινήσει κάποιος την θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη;

Δεν υπάρχει ιδανική ηλικία για να ξεκινήσει κάποιος την θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη. Όπως ο κάθε ένας από εμάς είναι διαφορετικός έτσι και η ηλικία έναρξης της θεραπείας διαφέρει διότι οι ανάγκες του δέρματος δεν είναι ίδιες. Κάποιος ενδεχομένως να χρειάζεται τη θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη στα 30 του έτη, κάποιος  άλλος στα 35 ή στα 40. Εξαρτάται πάντα από το ρυθμό της γήρανσης, την ποιότητα του δέρματος, το πόσο συχνά κάνει μορφασμούς κτλ.

Σε ποιες περιοχές είναι δυνατό να εφαρμοστεί η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη;

Η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη είναι δυνατό να εφαρμοστεί στις ακόλουθες περιοχές :

 • στην περιοχή του μετώπου (ρυτίδες έκπληξης)
 • στο μεσόφρυο (ρυτίδες θυμού)
 • στο άνω χείλος (ρυτίδες καπνιστή)
 • στην περιοχή γύρω από τα μάτια(πόδι της χήνας)
 • στις ρινοπαρειακές αύλακες(ρυτίδες θλίψης)
 • στο λαιμό
 • στο περίγραμμα του προσώπου

Πως γίνεται η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη;

Η όλη διαδικασία λαμβάνει χώρα στο ιατρείο. Ο γιατρός πριν γίνει η θεραπεία σημαδεύει τα  σημεία που θα γίνουν οι εγχύσεις με λευκό μολύβι και εφαρμόζει αναισθητική κρέμα. Κατόπιν πραγματοποιεί πολλαπλούς νυγμούς τοπικά στους μύες. Η διαδικασία έχει ελάχιστο πόνο και η διάρκειά της είναι περίπου 20 λεπτά.

Πότε γίνονται ορατά τα αποτελέσματα;

Τα αποτελέσματα της θεραπείας με βοτουλινική τοξίνη γίνονται αντιληπτά λίγες ώρες αργότερα. Οριστικοποιούνται όμως μετά από 10 με 15 ημέρες. Τότε πραγματοποιείται και άλλη μία επίσκεψη στο ιατρείο του πλαστικού χειρουργού προκειμένου να εκτιμήσει τα αποτελέσματα και να παρέμβει εάν χρειαστεί.

Ποια είναι η διάρκεια των αποτελεσμάτων;

Η συνήθης διάρκεια των αποτελεσμάτων της θεραπείας με βοτουλινική τοξίνη κυμαίνεται μεταξύ 4 και 6 μηνών. Εξαρτάται πάντα από την ηλικία και την ποιότητα του δέρματος του κάθε ατόμου.

Υπάρχει περίπτωση να προκύψουν επιπλοκές;

Η σωστή επιλογή πλαστικού χειρουργού μηδενίζει το ενδεχόμενο των επιπλοκών. Το μόνο που παρατηρείται είναι μελανιές στα σημεία νυγμού, οι οποίες μπορούν εύκολα να καλυφθούν με το μακιγιάζ και υποχωρούν μέσα στις επόμενες ημέρες. Τυχόν ανεπαίσθητες ασυμμετρίες που ενδέχεται να υπάρξουν διορθώνονται κατά την επαναληπτική επίσκεψη μετά από 15 ημέρες όπου και θα έχουν οριστικοποιηθεί τα αποτελέσματα.

Πόσο επώδυνη είναι η εφαρμογή;

Η εφαρμογή της βοτουλινικής τοξίνης πραγματοποιείται μέσω πολύ λεπτής βελόνας και μετά από επάλειψη με αναισθητική κρέμα, έτσι ο πόνος είναι ελάχιστος. Οι ίδιοι οι ασθενείς τον περιγράφουν ως ένα ανεπαίσθητο τσίμπημα από έντομο, το οποίο είναι εύκολα ανεκτό.

Κάθε πότε μπορεί να επαναληφθεί η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη;

Η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη θα ήταν καλό να μην επαναλαμβάνεται περισσότερο από 3 με 4 φορές ανά έτος. Αν η θεραπεία γίνεται πιο συχνά υπάρχει σοβαρή περίπτωση ο οργανισμός να μην ανταποκρίνεται το ίδιο αποτελεσματικά στο φάρμακο και  να μην έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Με τη θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη θα έχω πάντα την ίδια έκφραση;

Αυτός είναι ένας μύθος που κυκλοφορεί σχετικά με τη θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη. Δυστυχώς ο κίνδυνος αυτός υπάρχει αλλά μόνο στην περίπτωση που δεν επιλέξετε τον κατάλληλο πλαστικό χειρουργό. Ένας έμπειρος ιατρός γνωρίζει σε ποια ακριβώς σημεία θα γίνει η έγχυση και πόση ποσότητα υλικού έχετε πραγματικά ανάγκη άρα δεν υπάρχει καμία περίπτωση να έχετε μια παγωμένη έκφραση.

Αν ξεκινήσω θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη θα πρέπει να κάνω συνέχεια;

Άλλος ένας μύθος είναι πως αν αρχίσετε τη θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη θα πρέπει να την συνεχίσετε εφόρου ζωής γιατί στην περίπτωση που σταματήσετε την εφαρμογή η εικόνα του δέρματός σας θα επιδεινωθεί και θα είναι χειρότερη από ότι ήταν πριν ξεκινήσετε. Όχι μόνο δε θα επιδεινωθεί η εικόνα σας αλλά ακόμη και να σταματήσετε τη θεραπεία θα είναι σαφώς καλύτερη από το να μην την είχατε εφαρμόσει ποτέ. Μπορείτε να κάνετε όσες θεραπείες επιθυμείτε ή να σταματήσετε από την πρώτη εφαρμογή χωρίς καμία συνέπεια. Οι μύες που λόγω της δραστικής ουσίας της βοτουλινική τοξίνης είχαν πέσει σε αδράνεια επανακτούν πλήρως την κινητικότητά τους και δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα.

Με ποιες άλλες τεχνικές μπορώ να συνδυάσω τη θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη;

Μπορείτε να συνδυάσετε τη θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη με άλλες αισθητικές θεραπείες όπως fillers ρυτίδων, fractional laser κ.α. για να επιτύχετε ακόμη πιο εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Χρήσιμες συμβουλές για τις πρώτες ημέρες μετά την εφαρμογή με θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη

 • Μην έρχεστε σε επαφή με πολύ ζεστό νερό το πρώτο 24ωρο.
 • Μην κάνετε μασάζ στην υπό θεραπεία περιοχή.
 • Μην ξαπλώνετε τουλάχιστον για 3 με 4 ώρες μετά την εφαρμογή.
 • Μην κοιμάστε μπρούμυτα.
 • Μην καταναλώσετε αλκοόλ το πρώτο 24ωρο.