Ανόρθωση μηρών

ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΜΗΡΩΝ

Ανόρθωση μηρών ονομάζεται η πλαστική επέμβαση που πραγματοποιείται για να αντιμετωπίσει την χαλάρωση στην εσωτερική πλευρά των μηρών που προκύπτει λόγω καθιστικής ζωής, εγκυμοσύνης, γήρανσης και παχυσαρκίας.

Ανόρθωση μηρών : επισκόπηση της περιοχής

Στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχει μεγάλη ποσότητα λίπους. Το δέρμα στην εσωτερική πλευρά είναι πιο λεπτό και η ποσότητα κολλαγόνου που περιέχει είναι πολύ μικρή. Ως εκ τούτου χαλαρώνει και με την πάροδο του χρόνου επιδεινώνεται. Η χαλάρωση εκτός από την εσωτερική πλευρά επηρεάζει σε μικρότερο βαθμό την εξωτερική αλλά και την πλάγια. Ταλαιπωρεί κυρίως τις γυναίκες άνω των 40 ετών ως αποτέλεσμα της φυσιολογικής φθοράς του οργανισμού αλλά και τους άνδρες ή τις γυναίκες (μικρότερης ηλικίας) μετά από μεγάλη απώλεια σωματικού βάρους.

Ανόρθωση μηρών : ποιοι είναι οι κατάλληλοι υποψήφιοι;

Κατάλληλοι για να προχωρήσουν σε ανόρθωση μηρών θεωρούνται :

  • Άνδρες και γυναίκες ύστερα από μεγάλη απώλεια βάρους οφειλόμενη είτε σε βαριατρική επέμβαση είτε σε δίαιτα.
  • Γυναίκες με έντονο πρόβλημα χαλάρωσης και ραγάδες.

Ανόρθωση μηρών : η επίσκεψη στον πλαστικό χειρουργό

Κατά την επίσκεψη ο πλαστικός χειρουργός θα εκτιμήσει το βαθμό της χαλάρωσης και το αν θα χρειαστεί να γίνει παράλληλα λιποαναρρόφηση ή όχι. Στη συνέχεια θα καταγράψει το ιστορικό σας όπου θα ερωτηθείτε για το αν λαμβάνετε κάποιου είδους φαρμακευτική αγωγή, αν είχατε υποβληθεί σε οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση κατά το παρελθόν, για τυχόν χρόνιες παθήσεις που σας απασχολούν ή αλλεργίες που ίσως έχετε. Τέλος, θα φωτογραφίσει τα ”προβληματικά” σημεία και θα συζητήσει ενδελεχώς μαζί σας προκειμένου να σιγουρευτεί ότι οι προσδοκίες σας για την επέμβαση έχουν ρεαλιστικές βάσεις αλλά και για να σας λύσει όλες τις σχετικές απορίες.

Ανόρθωση μηρών : εξετάσεις πριν το χειρουργείο

Πριν την επέμβαση θα χρειαστεί να υποβληθείτε σε αιματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφίες και καρδιογραφικό έλεγχο.

Ανόρθωση μηρών : αναλυτικά η διαδικασία της επέμβασης

Αρχικά ανοίγεται μία τομή στην πτυχή της βουβωνικής χώρας. Το σημείο δεν έχει επιλεγεί τυχαία αλλά σκόπιμα, ούτως ώστε όταν γίνει η συρραφή της τομής η ουλή να κρύβεται μέσα στην πτυχή και να μην μπορεί να γίνει ορατή όταν φοράμε εσώρουχο. Στη συνέχεια αφαιρείται η περίσσεια του δέρματος. Παράλληλα με την ανόρθωση μηρών, εάν ο πλαστικός χειρουργός το κρίνει απαραίτητο πραγματοποιείται και λιποαναρρόφηση για να απομακρυνθεί το τοπικό λίπος. Στην περίπτωση που η χαλάρωση είναι πολύ μεγάλη ανοίγεται άλλη μία τομή στο εσωτερικό των μηρών, η οποία φτάνει έως πάνω από το γόνατο. Η διάρκεια της επέμβασης είναι 2 με 2½  ώρες κατά προσέγγιση.

Τι είδους αναισθησία πραγματοποιείται κατά την ανόρθωση μηρών;

Η αναισθησία που πραγματοποιείται στη συγκεκριμένη επέμβαση είναι συνήθως γενική. Μόνο σε περιπτώσεις ήπιας χαλάρωσης είναι δυνατό να γίνει τοπική αναισθησία και μέθη.

Ανόρθωση μηρών : επιπλοκές που ενδέχεται να υπάρξουν

Όπως σε κάθε επέμβαση έτσι και στην ανόρθωση μηρών ενδέχεται να προκύψουν κάποιες επιπλοκές. Ωστόσο στη συγκεκριμένη επέμβαση είναι εξαιρετικά σπάνιες. Ίσως εμφανιστεί κάποιο αιμάτωμα ή δημιουργηθεί λοίμωξη αλλά αντιμετωπίζονται πλήρως. Έχουν αναφερθεί ως επιπλοκές η αλλοίωση του σχήματος των εξωτερικών γεννητικών οργάνων και υπερτροφία των ουλών αλλά αυτά προκύπτουν λόγω  κακής τεχνικής και απειρίας του γιατρού. Ως εκ τούτου είναι πολύ σημαντικό να επιλέξετε έναν εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό για την αποφυγή τέτοιων επιπλοκών.

Ανόρθωση μηρών : η εικόνα μετά το χειρουργείο

Μετά το χειρουργείο η τομή θα έχει καλυφθεί με γάζες, θα έχουν τοποθετηθεί παροχετεύσεις και ελαστικός επίδεσμος ή κάποιο άλλο πιεστικό ένδυμα γύρω από τη χειρουργημένη περιοχή για να ελαχιστοποιηθεί το οίδημα όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Θα αισθάνεστε εξάντληση, όπως είναι φυσικό και θα χρειαστεί να παραμείνετε ξαπλωμένοι. Την επόμενη ημέρα θα πάρετε εξιτήριο και θα επιστρέψετε σπίτι σας.

Ανόρθωση μηρών :  πως θα είναι οι ουλές μετά την επέμβαση;

Στην αρχή θα υπάρχουν ράμματα και η ουλή θα παρουσιάζει έντονη ερυθρότητα και οίδημα. Συνήθως επουλώνεται μέσα στις επόμενες 2 με 3 εβδομάδες. Εάν όμως χρειάστηκε να ανοιχτεί και δεύτερη μεγαλύτερη τομή κατά μήκος του μηρού λόγω έντονης χαλάρωσης, τότε θα χρειαστεί να περάσουν 4 με 5 εβδομάδες για να επουλωθεί πλήρως. Υψίστης σημασίας είναι να ακολουθήσετε πιστά τις οδηγίες που θα σας δώσει ο γιατρός σας και να είστε σχολαστικοί με τη φροντίδα τους. Με την πάροδο του χρόνου οι ουλές θα γίνουν πιο αχνές και θα είναι πολύ δύσκολο να γίνουν αντιληπτές.

Ανόρθωση μηρών : η πρώτη εβδομάδα

Την πρώτη εβδομάδα θα χρειαστεί να πάρετε ήπια αναλγητικά για να κατευνάσετε τον μετεγχειρητικό πόνο. Μετά το πέρας της, οι εκχυμώσεις και το οίδημα θα έχουν σχεδόν υποχωρήσει και θα είστε σε θέση να επιστρέψετε στην εργασία σας (εάν δεν είναι χειρωνακτική). Θα πρέπει να ξεκουράζεστε όσο μπορείτε περισσότερο και να μην κάνετε απότομες κινήσεις.

Ανόρθωση μηρών : η εικόνα μετά την αφαίρεση των ραμμάτων

Τα ράμματα αφαιρούνται 2 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Το οίδημα και οι εκχυμώσεις μέχρι τότε θα έχουν υποχωρήσει πλήρως, εάν όχι τότε θα πρέπει να δείξετε ιδιαίτερη προσοχή και να περιορίσετε τη δραστηριότητά σας. Αν και το αίσθημα κατάπτωσης θα έχει υποχωρήσει, πρέπει να αποφεύγεται η έντονη άσκηση τουλάχιστον για 2 εβδομάδες ακόμη.

Ανόρθωση μηρών πότε γίνονται ορατά τα αποτελέσματα και πόσο διαρκούν;

Τα οριστικά αποτελέσματα από την ανόρθωση μηρών είναι ορατά μετά από περίπου 3 μήνες. Έχουν μακρόχρονη διάρκεια εφόσον το βάρος σας διατηρηθεί και δεν παρουσιάσει μεγάλες αποκλίσεις. Με την επέμβαση η περιοχή ανακτά τη σφριγηλότητά της, αποκτάται ανανεωμένη εμφάνιση και  η αυτοπεποίθησή σας τονώνεται.