Πλαστικός Χειρουργός Μάνος Παντελίδης | Πλαστική Χειρουργική & Lasers

Δ/ντής Πλαστικής χειρουργικής 251 ΓΝΑ ειδικευθείς & μετεκπαιδευθείς στη Μ. Βρετανία

τ. Διευθυντής Whiston Hospital, Liverpool, Αγγλία

επικοινωνία
Αισθητική

Μειωτική / Ανόρθωση στήθους

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της σμίκρυνσης στήθους;

Η σμίκρυνση στήθους είναι μία πετυχημένη επέμβαση για να κάνουμε το στήθος μικρότερο και ανορθωμένο. Το αποτέλεσμα είναι φυσικό και βελτιώνει πάρα πολύ την εμφάνιση των μαστών,  την ποιότητα ζωής, και γενικότερα την ψυχολογία της γυναίκας.

Τι γίνεται στην αρχική συνάντηση με το γιατρό;

Κατά την επίσκεψη σας, θα συζητήσετε με τον πλαστικό χειρουργό σχετικά με τις αλλαγές που θα θέλατε να κάνετε στην εμφάνισή σας. Επειδή πρόκειται για μία εντελώς προσωπική απόφαση, θα πρέπει να έχετε όλο το χρόνο για να συζητήσετε όλες τις ανησυχίες και τις επιθυμίες σας καθώς και για το πόσο  θα θέλατε μειωθεί το στήθος σας.

Εσείς θα πρέπει να τον ενημερώσετε αν ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή και για την γενική κατάσταση της υγείας σας. Βεβαιωθείτε ότι έχετε μάθει όλα όσα θα θέλατε για αυτήν την επέμβαση.

Η ολοκληρωμένη γνώση σχετικά με τις επιλογές και τα οφέλη μίας τέτοιας επέμβασης είναι το κλειδί για να πάρετε τη σωστή απόφαση.

Να μερικές ερωτήσεις προς το γιατρό σας.

Πώς γίνεται η μείωση (σμίκρυνση) και ταυτόχρονη ανόρθωση στήθους;

Εφαρμόζεται γενική αναισθησία. Οι μαστοί μικραίνουν σε μέγεθος και ταυτόχρονα γίνεται ανόρθωση της θηλής.

Πόσο διαρκεί η επέμβαση;

Η μείωση - ανόρθωση στήθους συνήθως διαρκεί τρεις έως  τέσσερις ώρες. Η διάρκεια της διαδικασίας διαφέρει ανάλογα με την τεχνική που χρησιμοποιείται και την ανατομία του ασθενή καθώς και από το μέγεθος  των μαστών.

Πρέπει να μείνω στο νοσοκομείο;

Συνήθως  χρειάζεται να παραμείνετε στο νοσοκομείο ένα βράδυ.

Πόσο επώδυνο είναι;

Ελάχιστα επώδυνο.  Ο πόνος διαρκεί μία έως δύο ημέρες, μειώνεται κάθε μέρα και αντιμετωπίζεται άνετα με παυσίπονα. Παρά την αρχική ενόχληση, οι περισσότερες γυναίκες αναφέρουν ότι είναι πολύ ικανοποιημένες από το αποτέλεσμα της επέμβασης.

Όταν ξυπνήσετε, θα αισθάνεστε καλά. Είναι σημαντικό να ακολουθήσετε την φαρμακευτική αγωγή που θα σας υποδείξει ο γιατρός. Φροντίστε να έχετε κάποιον μαζί σας για να σας μεταφέρει στο σπίτι ενώ ίσως χρειαστείτε βοήθεια στο σπίτι για τις πρώτες δύο μέρες.

Ο χειρουργός  θα σας δώσει αντιβιοτικά και κάποια άλλα φάρμακα, (πιθανώς παυσίπονα, σίδηρο κλπ ),  που θα παίρνετε μετά την εγχείρηση. Θα ήταν καλό να έχετε την συνταγή εκ των προτέρων.

Τι μπορώ να περιμένω μετά την εγχείρηση;

Οι μαστοί σας θα έχουν  γάζες καθώς και έναν πιο σφιχτό επίδεσμο για προστασία και υποστήριξη. Επίσης για 1-2 μέρες  μπορεί να έχετε σωληνάρια που θα εξέρχονται από τις τομές για να βοηθήσουν την έξοδο του πλεονάζοντος υγρού. Ο πόνος στον αυχένα και στην πλάτη που πιθανόν να είχατε, προ της επέμβασης, καθώς και η δυσκολία στην υγιεινή της περιοχής ,ή  στο να ντυθείτε θα βελτιωθεί σημαντικά. Θα βελτιωθεί επίσης  το επίπεδο της άνεσης σας, στις καθημερινές σας δραστηριότητες και η διάθεσή σας.

Η επέμβαση αυτή βελτιώνει, την εμφάνιση του σώματος αλλά και την ψυχολογία  της γυναίκας.

Πώς είναι η περίοδος ανάρρωσης;

Οι τομές σας θα είναι ροζ για μερικές εβδομάδες. Μετά λίγους μήνες θα αρχίσουν να ξεθωριάζουν. Μερικοί ασθενείς έχουν την τάση να δημιουργούν υπερτροφικές ουλές ή χηλοειδή.

Είναι πολύ σημαντικό να επισκέπτεστε μετεγχειρητικά τον γιατρό για επανεξέταση και με την καθοδήγησή του να διασφαλίσετε μία γρήγορη και υγιή ανάρρωση.  Λάβετε επίσης υπ’ όψη ότι:

Είναι σημαντικό να αναπαύεστε κατά την περίοδο της ανάρρωσης γι’ αυτό φροντίστε να το κάνετε όσο το δυνατόν περισσότερο. Πίνετε άφθονα υγρά και βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε σωστά την φαρμακευτική αγωγή  που σας έχει υποδείξει ο γιατρός.

Για τουλάχιστον 3 – 5 μέρες, θα πρέπει να περιορίσετε την έκταση των βραχιόνων στο ελάχιστο. Οι αγκώνες δεν θα πρέπει να σηκώνονται ψηλότερα από την μασχάλη.

Λίγες μέρες μετά την εγχείρηση σας είναι πιθανό να ξαναρχίσετε ήπιες και ήρεμες εργασίες. Θα πρέπει όμως να αποφεύγετε σωματικές δραστηριότητες για μερικές εβδομάδες ανάλογα με την συμβουλή του γιατρού.

Μετά από μερικές μέρες οι γάζες αφαιρούνται. Θα χρειαστεί να φορέσετε έναν υποστηρικτικό στηθόδεσμο για να βοηθήσετε τους μαστούς σας να διατηρήσουν ένα ωραίο και ισορροπημένο σχήμα.

Τα ράμματα βγαίνουν σε μία εβδομάδα έως δέκα μέρες αλλά το πρήξιμο θα συνεχιστεί και θα υποχωρήσει σταδιακά μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Λόγω του πρηξίματος οι μαστοί σας μπορεί να φαίνονται προσωρινά λίγο σκληροί και με μελανιές, αλλά σταδιακά θα αρχίσουν να μαλακώνουν.

Πιθανώς να είστε σε θέση να ξεκινήσετε τις συνηθισμένες φυσικές δραστηριότητες σύντομα, όταν το οίδημα θα έχει υποχωρήσει. Γενικά η ανάρρωση μετά από επέμβαση μειωτικής ή μείωσης του στήθους με ταυτόχρονη ανόρθωση διαφέρει από ασθενή σε ασθενή, εξαρτάται από την τεχνική, καθώς και από το επίπεδο των καθημερινών σας δραστηριοτήτων.

Ποιο είναι το αποτέλεσμα της επέμβασης αυτής μακροπρόθεσμα;

Η μείωση ή μειωτική και ταυτόχρονα ανόρθωση στήθους είναι ένας αξιόπιστος τρόπος σμίκρυνσης των μαστών και σε αρκετές περιπτώσεις εξισορροπεί τις αναλογίες του σώματος. Τα ρούχα ταιριάζουν καλύτερα στο σώμα σας, κουράζεστε λιγότερο, αισθάνεστε πιο καλά και αυξάνεται η αυτοπεποίθηση σας.

Πιθανές επιπλοκές:

Όλες οι επεμβάσεις έχουν κάποιο κίνδυνο καθώς και πιθανότητα επιπλοκών.

Μερικές από τις πιο συνηθισμένες πιθανές επιπλοκές είναι η μετεγχειρητική μόλυνση, το αιμάτωμα, (ένας θρόμβος από αίμα στον μαζικό αδένα όπου πρέπει να αφαιρεθεί χειρουργικά), μικρή ασυμμετρία, νέκρωση  λίπους, , αλλαγή στην αίσθηση της ρώγας (συνήθως παροδική) ή του μαστού, η νέκρωση της θηλής, και γενικά όλες οι επιπλοκές μιας επέμβασης που γίνεται με γενική αναισθησία.

Μετεγχειρητικά

Συνήθως πηγαίνετε στο σπίτι την επόμενη ημέρα. Είναι σημαντικό να μην ασκείτε τους θωρακικούς μυς για τις πρώτες 2 εβδομάδες. Αποφύγετε τις δύσκολες εργασίες, σήκωμα βάρους, σπρώξιμο τέντωμα χεριών. Ξεκουραστείτε  γενικά την πρώτη βδομάδα στο σπίτι, αλλά μην είστε ξαπλωμένη στο κρεβάτι. Από την δεύτερη εβδομάδα ασχοληθείτε με περισσότερες δραστηριότητες.  Αν αισθανθείτε πόνο, η δυσφορία σταματήστε αμέσως ότι κάνετε εκείνη τη στιγμή. Θα πάρετε άδεια 2-4 εβδομάδες.

Πως θα φαίνεται το στήθος μετά;

Οι τομές θα φαίνονται περίπου όπως στο σχήμα παρακάτω:

Μειωτική Μαστών

Η ιδανική υποψήφια ασθενής:

  1. Γενικά, οι καταλληλότερες υποψήφιες για μείωση - ανόρθωση στήθους είναι:

  2. Από 18 ετών και πάνω, να έχουν περιορίσει το κάπνισμα, η κατά προτίμηση μη καπνίστριες.

  3. Να μην διανύουν περίοδο εγκυμοσύνης ή θηλασμού, να έχουν καλή φυσική υγεία και ψυχική ισορροπία.

  4. Να θέλουν να βελτιώσουν την εμφάνισή τους και να έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες.

  5. Ο Δείκτης Μάζας Σώματός,  (Β.Μ.Ι,) τους να είναι κάτω από 30. [Β.Μ.Ι= Βάρος σε Kg/ (Ύψος )2]

 

Τα παραπάνω είναι μόνο μέρος της λίστας κριτηρίων τα οποία ο χειρουργός θα λάβει υπόψη ώστε να αποφασίσει αν αυτή η επέμβαση είναι κατάλληλη για εσάς.


Copyright © 2010 Dr. Manos Pantelidis
Web Design & Development by Generation Y